Путин: Руска православна црква активно учествује у животу државе и друштва

28-04-2019 09:42:39 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин је честитао патријарху московском и целе Русије Кирилу и православним хришћанима празник Христовог васкрсења, саопштила је прес-служба Кремља.


„Овај стари хришћански празник столећима испуњава срца људи радошћу и надом, вером у тријумф живота и љубави. Он симболизира нераскидиву везу између времена и духовних традиција које обједињују наш народ“, наводи се у саопштењу.

Председник је нагласио да Руска православна црква и друге хришћанске конфесије играју велику улогу у чувању богатог историјског и културног наслеђа Русије, искрено се брину о јачању породичних вредности и васпитању нових генерација.

„Тај вишестрани, истински аскетски рад је достојан највишег признања“, нагласио је председник.

У честитки патријарху Кирилу, Путин је истакао да су важна мисија и преданост пастирском служењу дали поглавару РПЦ неоспорни ауторитет код грађана.

„Они вас поштују као мудрог духовног учитеља, који се чврсто и доследно залаже за непролазне вредности православља. Цене ваш велики аскетски рад, огроман лични допринос у очувању наших вишевековних историјских, културних и духовних традиција“, наводи се у честитки.

Председник је нагласио да Руска православна црква активно учествује у животу државе и друштва, брине о васпитању омладине, јачању институције породице, заштити материнства и деце и да много ради на очувању мира у Русији.