Русија разматра повезивање Северног морског пута са морским делом Пута свиле

27-04-2019 09:04:26 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |

Председник Владимир Путин позвао је земље које учествују у Форуму "Један појас један пут" у Пекингу да се придруже пројектима Северног морског пута и морског Пута свиле.

„Велику пажњу посвећујемо развоју Северног морског пута. Разматрамо могућност његовог спајања са морским Путем свиле, чиме ће се створити глобална и конкурентна рута која повезује североисточну, источну и југоистоичну Азију са Европом“, рекао је председник Путин, наводи се у саопштењу Кремља.

Према његовим речима, овај велики пројекат подразумева блиску сарадњу земаља Евроазије у повећању транзитног саобраћаја, изградњи лучких терминала, логистичких центара.
"Позивамо представљене државе да се придруже његовој имплементацији", додао је Путин.

Он је истакао да се отварају нове перспективе формирањем транспортног коридора север-југ дужине преко седам хиљада километара.

"У оквиру тог оквира биће успостављена и железничка и аутомобилска комуникација, што ће значајно убрзати транспорт терета из Јужне Азије преко Ирана, Азербејџана и Русије у Европу", рекао је председник.

Председник је такође саопштио да ће бити изграђене нове фабрике на северу Русије "Јамал СПГ" и "Арктик СПГ".

Он је нагласио да размере овог пројекта подразумевају тешњу сарадњу земаља евроазије.

„Позивам државе које су присутне овде да се прикључе његовој реализацији“, рекао је председник.

Путин је додао и да Русија разматра могуће проширење пројекта за течни природни гас „Сахалин 2“.

Он је такође нагласио да су се прошле године испоруке руског природног течног гаса у иностранство повећале за 70 одсто - до скоро 27 милијарди кубних метара, а у наредних двадесет година ова бројка се планира повећати на сто милијарди.