РТ: Руски и украјински изасланик се препирали у СБ УН-у због одлуке о пасошима

26-04-2019 01:20:22 | | фото: © Reuters / Alexander Ermochenko / RT/ vostok.rs |


Украјина је ефективно ставила ван закона четири милиона својих грађана, али Москва их неће приморати да узму руске пасоше, изјавио је руски изасланик у СБ УН-у Василиј Небензја, реагујући на оптужбе његовог украјинског колеге.

Влада у Кијеву је хитно затражила седницу Савета безбедности УН-а у четвртак, након што је руски председник Владимир Путин потписао указ којим се становницима Доњецке и Луганске областе у источној Украјини, које су прогласиле независност од Кијева, али које није признала Москва, допушта добијање руског држављанства по скраћеној процедури.

Украјински изасланик Владимир Јељченко више пута је оптужио Русију за "окупацију" и "нову анексију" два спорна региона, "присиљавајући" људе да тамо узму руске пасоше, и да се издавањем пасоша онемогући провођење споразума из Минска.

Јељченко је спекулисао да је прави разлог за одлуку о пасошима да "Русија више не може да сакрије присуство својих редовних војника и плаћеника" у региону, називајући издавање пасоша "танко прикривеним покушајем комадања моје земље".


Украјински амбасадор је такође устврдио да су "под совјетском доминацијом" Украјину колонизовали "руски досељеници" и да је тренутни сукоб подсећа на Зимски рат 1939. између Совјетског Савеза и Финске, због којег је СССР био избачен из Лиге народа. У једном тренутку, чак је упоредио модерну Русију са нацистичком Немачком, тврдећи да се никада неће зауставизи на "смиривању агресора".

Руски амбасадор Василиј Небензја је истакао да Кијев није учинио никакве кораке да спроведе било коју од одредби споразума из Минска - наводећи посебно тачке 7 и 8 протокола из фебруара 2015. године, које обезбеђују сигуран приступ и испоруку хуманитарне помоћи, обнављање социјалне и економске помоћи, као и везу између два региона и остатка Украјине.

Уместо тога, рекао је он, „њихови животни услови су онемогућени од стране Кијева“, уз потпуну блокаду два региона од стране Украјине, ефективно ставивши „изван закона“ скоро четири милиона људи.
Између априла 2014. и априла 2019. године, Русија је примила 925.548 особа из ова два региона, и дом је за укупно 2,3 милиона Украјинаца.

"Нико неће силити ове људе да узму руски пасош", рекао је Небензја.

"Не присиљавамо их да постану руски грађани."

Кијев је није учинио апсолутно ништа да их подржи, изјавио је дипломата. Становници источне Украјине „морали су да преживе без обзира на све што сте радили“. Лишени су свих пензија и накнада, за разлику од других Украјинаца. Што је још горе, украјинска влада је престала пружати здравствену заштиту и образовање онима који живе у Доњецку и Луганску.

Русија је намерно одлучила да понесе значајан економски и финансијски терет ради подршке овим људима, рекао је он.

Председник Путин је ранијепоптисао указо упрошћавању процедуре издавања руских пасоша житељима појединих региона Луганске и Доњецке области Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут