РТ: Немачки амбасадор у Вашингтону покушава да одбрани руске енергетске компаније од санкција САД

26-04-2019 12:45:25 | | фото: © Global Look Press / S. Ziese / RT/ vostok.rs |


Немачки амбасадор Емили Хабер у Сједињеним Америчким Државама затражио је од Конгреса САД да стопира нове санкције против две највеће руске гасне корпорације, јер додатне санкције могу угрозити енергетску безбедност Европске Уније.


Емили Хабер је у марту написала писмо за неколико чланова Конгреса, тражећи од њих да престану са претњама немачким пројектима са "Гаспромом" и "Новатеком" новим санкцијама, преноси највећи немачки таблоид "Билд".


"Забринути смо да Конгрес тренутно разматра наметање додатних енергетских санкција Русији", написала је Хаберова.

"Наше земље требају блиско сарађивати када је у питању израда енергетских санкција које би се могле наметнути Русији."

Она је нагласила да је Европска Унија одобрила амандмане на Директиву ЕУ о гасу са свим државама чланицама и постигла споразум са САД о питању пројекта гасовода "Северни ток 2", који предводи руски енергетски гигант "Гаспром".

Она је такође саопштила да су све земље које су изразиле критичке ставове о пројекту дале свој пристанак на нову директиву, а сада се очекује да ће се конзорцијум "Северног тока" суочити с новом правном ситуацијом.

"Било који додатни кораци које би САД предузеле против овог пројекта били би контрапродуктивни и поткопали европски споразум постигнут по овом тешком питању, које укључује политику енергетске безбедности", написала је Хаберова.

Дипломата је изразила дубоку забринутост због учешћа највећег руског независног произвођача течног природног гаса "Новатека" у изградњи новог терминала у немачком граду Ростоку, који би требало да почне са радом 2022. године.Мањински удео у власништву компаније наводно претвара цели пројекат у мету по Закону о одбрани САД од "руске агресије". Овај закон има за циљ санкционисање руских појединаца, сајбер операција и објекте за извоз природног течног гаса.

Казне против "Новатека" ће потенцијално „нарушити капацитете увоза гаса у Немачку и значајно ометати развој капацитета за увоз пририодног течног гаса“, додала је Хаберова.