Представљена двојезична руско-србска бајка у Панчеву

24-04-2019 07:04:24 | | фото: Фото : Српско-руски глас/ vostok.rs |


У Панчеву је одржана промоција савремене бајке на србском и руском језику „Јежић у гостима код трешњица“ аутора Јулије Брикове у издању Градске библиотеке из Панчева и Друштва србско-руског пријатељства „Доситеј Обрадовић“, уз подршку Секретаријата за културу града Панчева.


На промоцији су се присутнима обратили издавачи, аутор књиге Јулија Брикова из Москве и преводилац књиге Тамара Обрадовић.

Ово је, како извештава „Србско-руски глас“, само прва објављена бајка која је угледала светлост дана у оквиру пројекта „Двојезична бајка“. У плану је да се овим пројектом промоције српске културе у више градова Русије оснују одељења српске књижевности, а да се истовремено отворе иста таква одељења руске књижевности у библиотекама широм Србије.

Циљ пројекта је враћање руског језика у свакодневни живот српске деце, а Друштво је у својим дугогодишњим напорима већ вратило руски језик у неколико школа, истакао је на промоцији један од издавача Предраг Обрадовић, председник Друштва србско-руског пријатељства из Панчева.

Дејан Боснић, директор Градксе библиотеке у Панчеву, подсетио је присутне да је захваљујући овом пројекту у децембру прошле године већ размењено око стотинак књига између Градске библиотеке у Панчеву и Руске државне дечје библиотеке у Москви.

„Јежић у гостима код трешњица“ је књига која је подједнако намењена србској, руској и двојезичној деци из руско-србских породица. Бајка је погодна пре свега за децу предшколског узраста, објаснила је Тамара Обрадовић, преводилац бајке.

У плану је да се овим пројектом промоције српске културе у више градова Русије оснују одељења српске књижевности.

Странице књиге настањене су јунацима типичним за словенске културе и свима су познати: традиционална породица са мамом, татом, децом и баком, шумске животињице и кућни вилењак. Књига говори о пријатељству и узајамној помоћи, о поштењу и лојалности, о традиционалним породичним вредностима.

„Шарене илустрације ће вас одвести у бајковити свет и пренети атмосферу свих годишњих доба. Видећете све боје лишћа у јесен, радовати се првом снегу и Новој години, чућете жубор потока и пролећних капи и уживаћете у руској викендици на обали реке, у близини саме шуме“, изјавила је Јулија Брикова и додала: „Читајући деци ову књигу пред спавање, можете бити сигурни да ће мали слушаоци сањати само лепе и шарене снове.“