Путин потписао указ којим се упрошћава процес издавања руског држављанства грађанима Луганског и Доњецког региона

24-04-2019 12:14:23 | | Пасош Доњецеке Народне Републике, фото: © РИА Новости / Игор |


Председник Владимир Путин потписао је указ којим се упрошћава процес издавања руског држављанства грађанима Луганског и Доњецког региона, наводи се у саопштењу Кремља.


Наглашено је да је ова одлука донесена како би се "заштитила права и слободе човека и грађанина, вођена општееприхваћеним принципима и нормама међународног права".

У декрету се наводе и документи који су потребни становницима Донбаса да би добили руски пасош. Рок за разматрање пријаве не сме бити дужи од три месеца.


Указ ступиа на снагу даном објављивања.

Крајем новембра прошле године, Украјина је ограничила улазак на своју територију за мушкарце из Русије у доби од 16 до 60 година. Кремљ је рекао да Москва неће наметати било каква реципрочна ограничења, већ ће, напротив, олакшати Украјинцима да добију руско држављанство.

У децембру је предсједник потписао закон којим се шефу државе даје право да одреди категорије странаца који могу добити руско држављанство по поједностављеној процедури у хуманитарне сврхе. Министарство унутрашњих послова саопштило је да ће се то првенствено тицати становника југоисточне Украјине.

Сада у Русији има више од милион људи из овог региона, те имају различите документе: дозволе за рад, дозволе боравка, дозволу за привремени боравак. Од тога, 77.000 људи је добило привремени азил или су избеглице.

Као што је наведено у Министарству унутрашњих послова, од 2014. године,360 хиљада Украјинаца је добило руско држављанство.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут