Република Србска и Србија први пут раде на великим енергетским пројектима

22-04-2019 09:43:26 | | Палата Председника Републике Српске, фото: Восток/ vostok.r |


Република Србска и Србија први пут раде на великим енергетским пројектима, изградњи три електране на горњем сливу Дрине чија је вредност око 450 милиона евра.


Нови састанак представника институција Републике Српске и Србије у мају донеће још много нових пројеката, изјавио је премијерРепублике СрпскеРадован Вишковић.

„Разговараћемо о инвестирању у Српску. Водимо преговоре са одређеним компанијама из Србије о томе да дођу у РС. Већ смо се договорили да Србија из фонда који има за подстицање инвестиција према страним улагачима, подстакне своје привредне субјекте да отварају погоне у Србској. Све оно што страни инвеститори добијају у Србији, сада ће добијати привредници из Србије за отварање погона уРепублици Србској“, рекао је Вишковић за „Вечерње новости“.

Привредници из Србије се већ јављају и обављају истраживања тржишта, рекао је Вишковић и додао да очекује конкретне резултате ове године, као и да велики србски брендови отворе производне погоне широмРепублике Српске.

„Замолио сам председника Александра Вучића да покуша да утиче на компаније из Србије које имају седиште у Федерацији БиХ да се врате у Републику Српску. Њихов одлазак нам је направио знатне губитке у привредном смислу, јер поврат ПДВ-а за те фирме иде у Федерацију, аРепублика Србскагуби милионе“, рекао је премијерРепублике Српске.

Како је додао, бар 20 озбиљних компанија из Србије сада има своје седиште широм БиХ, од Мостара, Широког Бријега до Сарајева, а у Бањалуци очекују да се оне врате уРепублику Српску.

На констатацију да су те фирме отишле због боље пословне климе у Федерацији, Вишковић каже да то није тачно и да су услови за привређивање бољи од услова у Федерацији БиХ.

„У једном моменту јесте ситуација на терену била затегнута, али је све промењено у последње три године у користРепублике Српске. Наша збирна пореска стопа на примања је мања него у ФБиХ. Цена електричне енергије је мања него у ФБиХ“, рекао је Вишковић.