Москва: Међународни суд за морско право нема надлежност да разматра инцидент у Керчском мореузу

18-04-2019 03:02:24 | | фото: © РИА Новости / Андрей Теличев/ vostok.rs |


Међународни суд за морско право нема надлежност да разматра инцидент у Керчском мореузу, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије у вези са захтевом Украјине да Суд предузме мере принуде против Русије у вези са ситуацијом око украјинских морнара притворених због кршења руске границе.

"У вези са поступком о привременим мерама које је Украјина покренула на основу Конвенције из 1982. године, руска страна полази од чињенице да Међународни суд за морско право није надлежан да разматра инцидент у Керчском мореузу“, саопштено је из Министарства.

"Међународни судски поступци не би требало да ометају кривичну истрагу која се води у Руској Федерацији, а њени резултати не би требали бити унапред одређени одлуком међународног правосудног тела. Позивамо украјинску страну да поступа у доброј вери у интересу решавања проблема који је настао због њеne кривице, те да уместо поступака које је покренула, иницира консултације између страна.”


Као што је речено у министарству, украјинска страна поново делује у лошој вери, покушавајући да искористи ситуацију која је настала као резултат незаконитих акција украјинских бродова за унутрашње потребе. Тако се Украјина жалила Међународном суду за поморско право са захтевом да се пропишу привремене мере, упркос могућностима за консултације које су предвиђене међународним правом, укључујући руско-украјинске уговоре.

"Руска страна остаје отворена за контакте у билатералном формату о питањима везаним за овај инцидент, о чему је Украјина званично обавештена", нагласило Министарство.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут