Русија и Таџикистан настављају са јачањем сарадње у одбрани и војно-техничком сектору

18-04-2019 09:46:56 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин саопштио је да се с председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном договорио да наставе да јачају сарадњу у сфери одбране, војно-техничком сектору и борби против трговине наркотицима.


"Наравно, током разговора смо се договорили да даље продубимо одбрамбену, војно-техничку, антитерористичку сарадњу и сарадњу у борби против наркотика и на билатералној основи, као и у оквиру Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ)", рекао је Путин после разговора са Рахмоном, преносе РИА Новости.

Председник је нагласио да су лидери две земље детаљно разговарали и о безбедносној ситуацији у централној Азији, укључујући и оне у контексту претњи које потичу са територије Авганистана.

Путин је рекао да су и Русија и Таџикистан указали на значајну улогу 201. руске војне базе у Таџикистану ради одржавања стабилности у централној Азији.

"Важну улогу коју је одиграла 201. руска војна база у одржавању мира и стабилности у региону централне Азије указале су обе стране", рекао је Путин након разговора с председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном.


201. руска војна база стационирана у Таџикистану, највећем војном објекту Русије изван њених граница, налази се у два града - Душанбеу и Бохтару. Према споразуму који су председници двеју земаља потписали у октобру 2012. године, база ће бити у Таџикистану до 2042. године.