ЕУ одобрила амандмане на Директиву о гасу

15-04-2019 11:24:56 | | / vostok.rs |


Европска Унија је коначно одобрила нацрт амандмана на Директиву ЕУ о гасу, која ће омогућити Бриселу да прошири своју способност да контролише морске гасоводе, посебно "Северни ток 2", саопштила је прес служба Савета ЕУ.

У саопштењу се наводи да је одобрење документа прошло без расправе, како се и очекивало. Релевантни нормативни акти ће бити објављени у Службеном листу ЕУ у блиској будућности, а 20 дана након тога, нови закон ће ступити на снагу.

Савет ЕУ је такође нагласило да ће након ступања на снагу нових амандмана, државе чланице ЕУ имати девет месеци да их уведу у национално законодавство. У исто време, ЕУ намерава да спроведе све техничке процедуре до краја 2019. године, пошто, како каже Доминик Ристори, шеф Генералне дирекције за енергију Комисије ЕУ, измењена ЕУ директива о гасу треба да ступи на снагу пре покретања "Северног тока 2" како би се спровела. Очекује се да ће "Северни ток 2" бити пуштен у рад пре краја 2019. године.

Финализована директива проширује енергетске стандарде ЕУ на морске гасоводе из трећих земаља у земље ЕУ изван територије држава заједнице. Према нормама Трећег енергетског пакета ЕУ, оператор "Северног тока 2" треба да буде независно предузеће од Гаспрома, а 50% капацитета гасовода треба да буде резервисано за пумпање гаса од независних добављача, што може да остави полупразну цев на неодређено време. Немачка је постигла значајно ублажавање ових амандмана, јер коначни текст наводи да одлуку о одобравању изузећа од ових правила за руски пројекат неће донети Брисел, већ земља ЕУ кроз коју гасовод иде на европску територију, након консултација са Европском комисијом. У случају "Северног тока 2", то је сама Немачка.

Према проценама већине европских експерата, у овом облику Директива о гасу неће дозволити блокирање изградње "Северног тока 2", али може створити проблеме и неизвесност за инвеститоре, посебно када је у питању период враћања средстава.