Москва: Све умешане либијске стране требало би да покажу уздржаност

06-04-2019 02:18:49 | | фото: © МИД РФ/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије саопштило је да је војни сценарио развоја догађаја у Либији недопустив, а супротстављене стране у Либији треба да покажу мир и уздржаност.


„Све умешане либијске стране требало би да покажу мир и уздржаност. Очигледно је да војни сценарио може да сруши ионако изузетно тешку ситуацију у земљи, што ће резултирати новим жртвама и разарањима. Такав развој догађаја ће удаљити могућност успостављања одрживог међулибијског инклузивног политичког процеса под покровитељством Уједињених нација са крајњим циљем постизања јединствених ефикасних државних институција путем општих избора“, наглашава се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Министарство је такође потврдило да не постоји алтернатива политичком решењу у Либији.

„Потврђујемо да не постоји алтернатива политичком решењу у Либији и залажемо се да водеће либијске војно-политичке снаге покажу потребан осећај одговорности за судбину земље, одустану од оружаних метода борбе за власт и крену путем заједничког решавања приоритетних задатака обнове либијске државности, укључујући и борбу против тероризма“, наводи се у саопштењу на сајту Министарства спољних послова Русије.

У документу се додаје да се Русија придружује позивима генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша да се прекину војне операције у Либији, а посебно офанзива Либијске националне армије на Триполи.

„Стране супротстављене Либијској националној армији, укључујући међународно признату Владу националног јединства, мобилишу своје снаге и прикупљају појачања. Постоји реална опасност од оружаног сукоба великих размера. Гутереш је већ изразио озбиљну забринутост због најновијих догађаја у Либији и позвао на уздржавање од оштрих изјава и заустављање војних операција. Придружујемо се том позиву“, пише у саопштењу Министарства.