Русија поставила нови рекорд у брзини испоруке терета на Међународну космичку станицу

05-04-2019 07:13:48 | | © Фото : КЦ "Южный"/Роскосмос/ vostok.rs |


Теретни космички брод Прогрес МС-11 долетео је до Међународне космичке станице (МКС) за три сата и 22 минута, постављајући тиме рекорд, преноси саопштио је дописник РИА Новости из Контролног центра мисије у близини Москве.

Космички теретњак је стигао до Међународне космичке станице два минута брже него што је планирано.

Довожење на лансирну рампу


Ракета-носач Сојуз-2.1а са Прогресом МС-11 лансирана је са космодрома Бајконур у казахстану у 14:01 часова. У 14:10 космички теретњак се одвојио од треће фазе ракете. Потом је долетео до Међународне космичке станице правећи само два круга око Земље.

Обично, руски бродови стижу до станице у 34 круга (то траје два дана) или четири (шест сати).

Први пут је Прогрес отишао долетео до Међународне космичке станице по новој схеми 10. јула 2018. године. Тада су балистички услови омогућили броду да стигне до МКС-а за три сата и 39 минута.

Лансирање


У будућности се првоз нове технологије планита са пилотираним летовима са посадом, не само на професионалном, већ и са туристима.


Тако је шеф "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин саопштио да ће 2020. године бити могуће испоручити космонауте и туристе на МКС "брже него летети из Москве до Брисела".


Поред стандардних карго - производа, горива, воде и компримованих гасова, на орбиту је испоручен динамички систем осветлења. Након инсталације на руском модулу МКС-а, систем ће симулирати дневно светло од зоре до сумрака.