Захарова: Срамотно је говорити о војним "успесима" НАТО-а: Југославија, Авганистан, Либија...

04-04-2019 04:44:12 | | фото: Фото: ТАСС/Александр Щербак/ vostok.rs |


На дан 70. годишњице оснивања НАТО-а, Москва жели НАТО савезу мудрости и да буде мање нервозан, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Вашингтонски споразум, који је поставио темеље НАТО-а, потписан је 4. априла 1949. године. Састанак министара спољних послова 29 земаља чланица савеза се одржава у Вашингтону, одржава се 3-4. априла.

Захарова је напоменула да савез није спреман за равноправне односе с Русијом.

"Његова жеља за ексклузивношћу је била јача. Мање од шест месеци након самита у Лисабону, НАТО је кренуо у либијску авантуру, коначно разбијајући илузије о његовој способности да следи међународно право. Сада је главни задатак НАТО-а да брани од такозване руске претње источноевропске земље директним пумпањем региона наоружањем и интензивирањем вежби, укључујући и развој разних сценарија. Чудан метод смиривања, када се на почетку сви застрашују, а онда просто претварају регион у буре барута" саопштила је Захарова.

Према њеним речима, срамотно је говорити о војним "успесима" НАТО-а: Југославија, Авганистан, Либија - операције НАТО савеза које су донеле само хаос, разарање, попраћено цивилним жртвама.

"Уопштено, желим да НАТО-у пожелим на овај рођендан, наравно, унутрашњи мир, да буде мање нервозан, да се не укључује у опсесивне идеје и фобије. На крају, наравно, пожелела бих мудрост, јер се саопштења руководства ове структуре не разликују од ње саме", закључила је Захарова