Русија спремна на сваки преокрет у војној безбедности у црноморском региону у случају реализације планова НАТО-а

04-04-2019 09:38:35 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Јачање активности НАТО-а у Црном мору неће ојачати безбедност у региону и повезано је са додатним ризицима, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.


„Наш став је јасан - свако интензивирање НАТО-а у црноморском региону је бесмислено са војног становишта. Оно неће повећати безбедност ни самог региона ни самог НАТО-а, само ће бити пропраћени додатним војним ризицима“, истакао је Грушко и додао да одговорност за безбедност у региону треба да сносе саме црноморске државе.

Он је навео да је Русија спремна на сваки преокрет у војној безбедности у црноморском региону у случају реализације планова НАТО-а.

„Уколико буду потребне додатне војно-техничке мере, ми ћемо их применити. Са војне тачке гледишта ми смо, наравно, спремни за сваки могући преокрет у области војне безбедности у овом региону“, истакао је Грушко.

Он је навео да ће Москва на нове програме НАТО-а одговорити симетрично.

"Дејства Русије ће бити симетрична, али не и скупа."

Стални представник САД-а у НАТО-у Кеј Бејли Хачинсон изјавила је да НАТО намерава да усвоји пакет одлука о Црном мору током министарских разговора НАТО-а у Вашингтону 3. и 4. априла.

"У том циљу, планира се интензивирање извиђања, укључујући и ваздушно, као и повећање броја НАТО бродова у Црном мору.", додала је она.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да је став Русије по питању пловидбе бродова у Керчском мореузу "свима одавно јасан".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут