Дан јединства народа двеју држава: Даља изградња савезничких и партнерских односа

04-04-2019 09:01:35 | | фото: © РИА Новости / Pool/Михаил Метцель/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин честитао је учесницима свечаности организованој у част Дана јединства народа Русије и Белорусије. У саопштењу на сајту Кремља наводи се да је председник истакао значај изградње партнерских руско-белоруских веза које одговарају интересима братских народа.

„Даља изградња савезничких, партнерских односа, усавршавање механизама узајамно корисне интеграције одговара основним интересима наших братских народа и иде у правцу јачања стабилности и безбедности на евроазијском простору“, наводи се у саопштењу.

Путин је додао да су током 20 година од потписивања Договора о стварању Савезне Државе постигнути добри резултати у свим областима билатералне сарадње. Председник Русије нагласио је да је сарадња Русије и Белорусије на високом нивоу у трговинско-економској, научној, техничкој и хуманитарној области.

„Успостављени су ефикасна координација напора у области спољне политике, одбране и безбедности и конструктиван и садржајан дијалог парламената“, додао је Путин.

Другог априла 1996. године Борис Јељцин и Александар Лукашенко потписали су Договор о стварању Заједнице Русије и Белорусије, према којем је између земаља требало да се формира јединствени економски простор и прелазак на заједничко законодавство.

Тачно годину дана касније Заједница је трансформисана у Савез Русије и Белорусије и тај дан се обележава као Дан јединства народа двеју држава.