Москва: Дејства Русије на нове програме НАТО-а ће бити симетрична, али не и скупа

03-04-2019 08:55:19 | | фото: nato.int/ vostok.rs |


Заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко је саопштио да ће Москва на нове програме наоружања НАТО-а у Европи одговорити симетрично.

Дејства Русије ће бити "симетрична, али не и скупа", рекао је он на заседању посвећеном односима између Русије и НАТО савеза.

„Ми јако добро знамо какви данас постоје програми наоружања. Они уопште нису усмерени на борбу против тероризма, него се реализују по хемама Хладног рата“, оценио је Грушко.

Он је додао да стране признају потребу за успостављањем дијалога, али до сада постоје потешкоће с тим, јер НАТО није спреман на војне контакте.

Данас је стални представник САД-а при НАТО-у Кеј Бејли Хачинсон саопштио да "НАТО намерава да осигура безбедан пролазак украјинских бродова кроз Керчски мореуз"."У том циљу, планира се интензивирање извиђања, укључујући и ваздушно, као и повећање броја НАТО бродова у Црном мору", додао је
Хачинсон.

С друге стране, Грушко је такође критиковао захтев америчког председника Доналда Трампа НАТО земљама да троше на одбрану два одсто БДП-а.

"Сада је ситуација са новцем апсолутно апсурдна. Американци кажу да је пропорционално мали допринос европљана генералним војним напорима ... Свако треба да повећа своје трошкове на 2%, те ће то онда бити мање-више поштено. Та је логика, наравно, апурдна. Апсурдно, јер ако Вашингтон одлучи да потроши билион на одбрану, какве везе имају европљани са тим?, додао је Грушко.


Ширење НАТО-а и распоређивање новог оружја у Европи један је од камена спотицања у односима између Русије и НАТО-а.


Састанак министара спољних послова НАТО-а заказан је за 3-4. Април у Вашингтону, који је посвећен 70. годишњици НАТО-а. Наведено је да ће учесници разговарати о новим санкцијама против Русије због инцидента у Керчаском мореузу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут