Лавров: Москва отворена за дијалог са Кијевом који је усмерен на реализовање Минских споразума

03-04-2019 09:41:30 | | фото: © РИА Новости / Григорий Сысоев/ vostok.rs |


Москва је отворена за дијалог са Кијевом који је усмерен на реализовање Минских споразума, али председник Украјине Петро Порошенко не жели и неће то да ради, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров
у интервјуу за „Московски комсомољец“.


„Ми смо отворени за дијалог који неће бити усмерен на брбљање и измишљање изговора за неделовање, већ на практичну реализацију Минских споразума. Не сумњам да Петро Порошенко то не жели и неће то радити. Када је (представник Кијева у у хуманитарној подгрупи о Донбасу) Виктор Медведчук само понудио да се озбиљно расправља која аутономна права могу бити додељена Донбасу, назван је издајником. Порошенко је изјавио да се то никада неће догодити, иако је сам потписао посебан статус Донбаса који је прилично подробно изложен у Минским споразумима“, истакао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је такође навео да председник Украјине Петро Порошенко не слуша Немачку и Француску, јер има америчке „заштитнике“.

„Одредбе о томе каква би права требало да има Донбас формулисала је лично немачка канцеларка Ангела Меркел. Чињеница је да је њихов ’штићеник‘ престао да слуша. С једне стране, он не слуша ни Немачку ни Француску, јер има америчке ’заштитнике‘. А са друге стране, њима је такође незгодно да га јавно притискају, јер ће самим тим потписати да је њихово ’посредовање‘, како га зову, пропало“, објаснио је Лавров.

Он је додао да Москва инсистира да суштина Минских споразума треба да остане нетакнута, „не постоји други документ“, али се они могу допунити, на пример, да се посматрачима ОЕБС-а додели оружано обезбеђење УН, што је Русија предлагала као одговор на забринутост Украјинаца због безбедности посматрача ОЕБС-а.

„Међутим, суштина тих споразума не треба да се мења. Основна ствар у њима је да се питања решавају директно између Кијева, Доњецка и Луганска“, истакао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут