РТ: Индија лансирала тајни шпијунски сателит у орбиту заједно са 29 микросателита

01-04-2019 01:31:23 | | фото: © ISRO / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Индијска организација за истраживање космоса (ИСРО) успешно је лансирала свој електронски сателит за осматрање следеће генерације у орбиту, заједно са 28 приватних микросателта.

Четворостепена ракета је лансирана из космичког центра "Сатиш Даван" у 9:27 по локалном времену са војним и комерцијалним теретом.



ЕМИСАТ систем од 436 килограма ће обезбедити електронски надзор индијским оружаним снагама користећи први уређај за мерење електромагнетског спектра који је у развоју најмање последњих пет година од стране Одбрамбеног истраживачког и развојног центра Индије (ДРДО).


Овај софистицирани уређај је један од најцитиранијих и строго чуваних пројеката у Индији и омогућиће индијским оружаним снагама да открију непријатељске радарске инсталације.


ЕМИСАТ ће одржавати сунчеву синхрону поларну орбиту на надморској висини од 749 километара, док ће се комерцијални сателити распршити како би пронашли своје унапред одређене орбите на различитим висинама.

Најмање 20 малих уређаја припада америчкој компанији "Планет лабс" те ће формирати формацију за снимање Земље, а који се могу похвалити резолуцијом која може разликовати три метра удаљености на Земљи.


Остатак сателита припада компанијама из Швајцарске, Литваније и Шпаније.

Лансирање долази само пет дана након што је Индија успешно тестирала антисателитско оружје АСАТ, постајући четврта земља на свету која је показала такве способности.