Песков: Постоје уговорне обавезе о испоручивању специјалне опреме Венецуели

29-03-2019 09:34:52 | | фото: © Михаил Метцель/ТАСС/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе су присутне у многим деловима света и нико им не указује где треба или не треба да буду, тако да и Русија рачуна на поштовање свог права на изградњу билатералних односа с другим земљама, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, поводом изјаве Доналда Трампа да Русија мора да напусти Венецуелу.


„Волели бисмо да рачунамо на узајамно поштовање — поштовање нашег права да с било којом земљом градимо оне односе који су у складу с нашим интересима и интересима тих земаља“, рекао је Песков.

Он је додао да се Москва не меша у унутрашња питања Венецуеле и да очекује да ће и остале земље следити тај пример.

„Не сматрамо да наши билатерални односи с другим државама треба да забрињавају треће земље. Ни на који начин се не мешамо у унутрашња питања Венецуеле. Очекујемо да ће и треће земље следити наш пример и дозволити Венецуеланцима да сами доносе одлуке о својој судбини“, рекао је Песков.

Песков је подсетио да је Русија упутила у Венецуелу своје представнике у оквиру закључених уговора у сфери војно-техничке сарадње и другим областима.



„Руска Федерација делује у складу са својим обавезама које проистичу из тих уговора, ако говоримо о стручњацима који су током протеклих дана допутовали у Венецуелу“, рекао је Песков.

Према његовим речима, Русија има прилично традиционалан и прилично развијен, узајамно користан однос и сарадњу с Венецуелом.

„Постоје уговорне обавезе Руске Федерације на основу раније потписаних уговора — уговора о испоручивању специјалне опреме“, рекао је Песков.