Москва осудила саопштење НАТО-а о „неопходности“ бомбардовања Југославије

24-03-2019 09:53:25 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


У Русији су осудили саопштење НАТО-а о "неопходности" бомбардовања Југославије 1999. године.


Раније су у НАТО-у назвали бомбардовање Југославије "неопходним и легитимним". Према речима једног од званичника НАТО-а, операција је почела "с циљем заустављања хуманитарне катастрофе која се тада одвијала на Косову".



Сенатор Андреј Климов је рекао да је косовски преседан "значајно променио модерну политичку географију Европе", а да је незаконитост бомбардовања најважнија тачка.


"Зато што без одобрења Савета безбедности УН-а нису имали право на то. Ништа их не може оправдати. Они су поткопали темељне принципе не само Повеље УН-а, већ целе структуре која се појавила након Хелсиншког споразума из 1975. године", казао је Климов за РТ.

Москва такође сматра саопштење НАТО-а да је бомбардовање Југославије било „неопходно и легитимно“ новим актом агресије.

Одговарајући на питање новинара, "треба ли на најновије саопштење из НАТО-а сматрати новим актом агресије", портпарол председника Путина, Дмитриј Песков је изјавио - „Несумњиво!“.

Константин Косачев, члан Савета Федерације је истакао да су акције НАТО-а у Југославији радикална кршења међународног права, а да је косовски преседан покренуо нове сценарије у Грузији 2008. и Украјини 2014. године.

Сенатор Олег Морозов назвао је војну агресију НАТО-а на Југославију демонстрацијом политичке неодговорности.

"Историја ће дати оцену ових варварских акција НАТО-а, у којима је убијено више од две хиљаде цивила у Београду. Али фундаментално питање није само у овој процени. Да ли је дозвољена употреба војне силе против суверене државе изван оквира УН-а?Да ли је легитимно у име заштите права неких људи физички уништити друге, и невине, штавише?”- рекао је Морозов.

С друге стране, сенатор Франц Клинцевич је нагласио да модерна Русија никада не би дозволила бомбардовање Југославије. Политичар је такође рекао да таква саопштења НАТО-а указују да је савез спреман да настави са прибегавањем насилних решења међународних проблема.



У Сталној мисији Русије при НАТО-у су приметили да савез није узео у обзир лекције из Југославије, јер су прибегли сличним сценаријима у Ираку и Либији. Мисија је такође назвала догађаје 1999. године трагедијом у модерној историји Европе.

Владимир Чижов, стални представник Русије при ЕУ, такође је назвао операцију НАТО-а у Југославији флагрантним кршењем међународног права, пошто су је спровеле снаге НАТО-а, заобилазећи став Савета безбедности УН-а.
"Спот срамоте на стр