РТ: Како је НАТО бомбардовао Србе и оставио токсично наслеше - 78 дана бомбардовања - документарни филм

23-03-2019 06:53:23 | | фото: © Reuters / Hazir Reka / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Пре две деценије НАТО је започео своју 78-дневно бомбардовање СР Југославије. Алек Михаиловић са РТ-а се вратио на Балкан како би се прсетио како се догодила агресија и видео шта људе на Балкану и даље мучи.

Операција НАТО-а из 1999. била је кулминација десетегодишњег крвавог распада Југославије, који је поделио цели регион дуж етничких и верских линија. Михаиловић је био тамо када су крстареће ракете почеле да падају по Новом Саду и другим великим градовима. Третирана као прецизна хуманитарна интервенција да би се зауставило насиље на Косову, у стварности, операција "Allied force" је убила више цивила него војника и уништила цивилну инфраструктуру земље.


Има много случајева гађања по цивилној инфраструктури, од напада на цивилни воз, пијаце, кинеске амбасаде, па све до загађења земље осиромашеним уранијумом. Токсична супстанца се користи за муницију која пробија оклоп и сматра се да је узрок појаве малигних и других болести.

Политичко наслеђе је токсично као и медицинско. Косово, подручје оцепљено уз помоћ НАТО-вих напада, остаје непрепознато од стране великог броја земаља, те се испоставило се да је обилно регрутно тло за џихадистичке групе као што је "Исламска држава". А етничке поделе на Балкану не изгледају ништа мање озбиљне.

Погледајте РТ документарац "Хелбент: 78 дана бомбардовања Југославије".