2015. година рекордна по броју избјеглих и расењених у свијету

18-12-2015 11:10:55 | | / mojenovosti.com |

Број људи који су 2015. године приморани да усљед рата или насиља напусте своје домове превазићи ће прошлогодишњи рекорд од скоро 60 милиона људи, саопштиле су Уједињене нације данас.

Број људи који су 2015. године приморани да усљед рата или насиља напусте своје домове превазићи ће прошлогодишњи рекорд од скоро 60 милиона људи, саопштиле су Уједињене нације данас.

"Са скоро милион људи који су прешли Медитеран као избјеглице и мигранти ове године, и са конфликтима у Сирији и другим деловима свијета који настављају да изазивају запањујући нови људске патње, 2015. година ће вјероватно превазићи све претходне рекорде када је реч о глобалном присилном расељавању", каже се у данас објављеном извештају УНХЦР.

Прошле године је број расељених порастао на 59,5 милиона људи широм свијета, а у најновијем извјештају наговјештава се да ће тај број ове године превазићи 60 милиона имајући у виду да је у првој половини године, период који покрива извјештај, забиљежен рекордан број избјеглица, тражилаца азила и интерно расељених људи.

То практично значи да је на сваке 122 особе на свијету данас једна приморана да напусти свој дом, каже УНХЦР.

"Присилно расељавање утиче на животе милиона људи - како оне који су приморани да бјеже тако и оне који им пружају уточиште и заштиту", рекао је високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутереш.

Он је истакао да "никад није постојала већа потреба за толеранцијом, саосјећањем и солидарношћу са људима који су изгубили све".

Агенција УН, међутим, указује да се мигрантска криза која је погодила Европу само дјелимично одржава на најновије показатеље у извјештају с обзиром да је број миграната драстично повећан у другој половини године што је период који извјештај не покрива.

Њемачка је земља у којој је поднесен највећи број захтјева за азил, а затим слиједи Русија.

Највише интерно расељених људи има у првој половини године било је у Јемену, затим Украјини и Демократској Републици Конго, каже се у извјештају.

Такође се додаје да је Турска земља која је на дан 30. јуна прихватила највише избјеглица на свијету - 1,84 милиона, док је Либан примио највише избјеглих сразмерно броју становника.