Гас, угаљ, локомотиве: Појавио се нови сет доказа о криминалу Петра Порошенка

22-03-2019 08:52:27 | | фото: bog-rata.com/ vostok.rs |

Садашњи председник Украјине и кандидат за поновни избор на ту функцију Петро Порошенко, из “петних жила” се труди да убеди домаће бираче али и међународну јавност да се његова држава налази у ратном стању са Русијом, док исти има веома развијену пословну сарадњу са “агресорском”” земљом, кроз мрежу компанија у Украјини, али и Русији, које држи под својом контролом


Извор: Бог рата

У нашем претходном тексту смо говорили о крупним малверзацијама компанија у власништву Петра Порошенка, које су у веома сумњивим пословима из Русије увозиле разне војно-техничке компоненте за украјинску армију. У новом сету доказа који имају ексклузиван карактер, представићемо нова сазнања који откривају невероватан таленат за “прљави” бизнис првог човека Украјине – председника Петра Порошенка.

У зграду украјинског државног тужилаштва на име главног тужиоца Јурија Луценка, стигла је кривична пријава који је лично послао и потписао народни посланик у украјинском парламенту Виталиј Куприј. У пријави се налазе докази у којима се наводе дела са кривичним последицама.

Куприј, који иначе није само посланик у “Државној Ради”, него и познати телевизијски водитељ, изнео је веома озбиљне оптужбе које у три случаја (крупне криминалне афере у енергетској сфери и међународним набавкама) директно инкриминишу Петра Порошенка.

→ У енергетском сектору влада закон мафије

10.јуна 2018 године на телевизији ZIK је емитована ауторска емисија Виталија Куприја “Јавно тужилаштво“.



Главна тема у емисији је посвећена “аргументованом раскринкавању корупционашке пирамиде у Украјини, у циљу спречавања даљег кршења закона ове земље који добија неконтролисане размере”. Један од гостију аутора ове емисије је био колега посланик Јуриј Деревјанко, који у овом моменту учествује у трци за председника државе. Он је том приликом рекао да на данашњи дан Украјинци троше око 17 милијарди кубних метара гаса годишње, од чега се 16 милијарди обезбеђује из домаћих извора. Према речима Јурија Деревјанка, цена гаса који се добија из домаћих извора се креће у распону од 3,000-3,500 украјинских гривни на 1000 кубних метара, док потрошачи за тај исти гас плаћају цену од 6,900 гривниза наведену запремину. Јуриј Деревјанко је оволику диспропорцију у цени назвао класичном злоупотребом положаја од стране украјинске владе и Националне регулаторне комисије за енергетику (НКРЭ).



Тада је споменута и месечна плата председника државне енергетске компанија НАК “Нефтегаз Украины” Андреја Кобољева која је износила астрономских 1.000.000 украјинских гривни (или 32 372.02 евра), на чију основицу су ишле и премије од додатних 200%. Једноставном аритметичком операцијом се може израчунати годишња плата овог функционера која може да достигне суму од вртоглавих 1,16 милиона евра, која је претерана и у најбогатијим државама света.

Том приликом је Јуриј Деревјанко директно оптужио актуелног украјинског председника Петра Порошенка да држи апсолутну контролу над тржиштем гаса у Украјини, коју злоупотребљава на тај начин, тако што непосредно учествује у незаконитим трансакцијама које се одвијају у енергетској сфери

Према његовим речима, у овим радњама је дошло до флагрантног кршења Устава ове земље, који изричито прописује да се сва подземна изворишта гаса налазе у власништву украјинског народа, где ће његова цена бити формирана у односу на услове тржишта (читај социјална цена), а не на основу административних одлука по вишеструко увећаним тарифама.

Поред Јурија Деревјанка у емисији “Јавно тужилаштво” је гостовао и представник Акционарског друштва “Укрнафта” и адвокат Јевгениј Кисељов, са којим је разговарано о чињеницама незаконитог присвајања гасних изворишта од стране председника Украјине Петра Порошенка (компанија ООО “Аркона газ-энергия”).



Он је том приликом рекао, да је Акционарско друштво”Укрнафта” у циљу добијања специјалне дозволе за експлоатацију гаса развила гасно поље у Полтавској области 2004.године, где је 2016.године утврђено да откривене резерве енергената износе милијарду и 600 милиона кубних метара гаса и 96 хиљада кубних метара гасног кондензата. Међутим, Национална служба са геологију је без икаквог конкурса доделила специјалну дозволу компанији ООО “Аркона газ-енергија” за експлоатацију ових извора, где је без икаквог основа значајно умањила резерве ових налазишта на “свега” 320 милиона кубних метара гаса и 17 хиљада кубних метара гасног кондензата.



Према речима господина Кисељова, ово умањење је урађено са криминалним умишљајем у циљу незаконитог богаћења, где је ООО “Аркона газ-энергия” за прибављање специјалне дозволе платила свега 3.850.000 украјинских гривни, што је далеко мање од реалне цене која износи 90.000.000 гривни.

→ Крупне малверзације са набавком угља из САД

Наредни гост специјализоване емисије “Јавни тужилаштво” је била Татјана Бојко, која ради као координатор енергетског програма украјинске јавне мреже “Опора”, која је истраживала питања везана за куповину угља из САД.



Она је том приликом саопштила, да је у Украјину из САД у 2017.години увезено 449,5 милиона тона угља (ова земља је изгубила велики број рудника угља који се налазе у региону Донбас). Конкретно, компанија ЗАО “Центренерго” је набавила 79 хиљада тона угља који спада у категорију “Г”, а компанија ООО “Дтектрейдинг” 64 хиљаде тоне угља такође категорије “Г”. Пре речима Татјане Бојко, компанија ООО “Дтектрейдинг” је набавила угаљ по цени која је 15% већа од оне која је прописана програмом “Ротердам+” према којем Украјина купује угаљ из Америке и Јужне Африке на међународној берзи у Холандији. У овој корупционашкој афери свака тона угља је плаћена 18 америчких долара више, у односу на његову реалну цену. А како видимо, у питању су десетине и стотине хиљада тона “преплаћеног” угља.



И то није све. Татјана Бојко је додала, да је угаљ који је купила компанија ООО “Дтектрейдинг” имао високе вредности сумпора који је превазилазио прописане норме. Наиме, приликом сагоревања овог угља, повећана је емисија сумпор-диоксида који је веома штетан по животну средину.

→ Афера са набавком дизел-локомотива из САД

На крају, водитељ емисије “Јавно тужилаштво” је разговарао сам још једним еминентним гостом- Јуријем Татковим, који је говорио о криминалу приликом набавке америчких дизел-локомотива за државну компанију ЗАО “Украинская железная дорога”.

Наиме, он је саопштио да је ЗАО “Украинская железная дорога” потрошила суму у висини од милијарду америчких долара за набавку 225 дизел-локомитива ТЭ33АС (произвођач “General Electric”) и модернизацију оперативних локомотива које се налазе у власништву те компаније. Татков је истакао да је у том послу ЗАО “Украинская железная дорога” по једној локомотиви ТЭ33АС америчком произвођачу платила 4,5-5 милиона америчких долара.

Оно што је скандалозно у овом послу јесте чињеница да је америчка компанија те исте локомотиве продавала казахстанским и индијским железницама по цени од 2,2-2,5 милиона америчких долара по комаду. Практично дупло јефтиније.

Америчка компанија “General Electric” и њен индијски купац су потписали уговор око набавке 700 дизел локомотива снаге од 4,500-6000 коњских снага по просечној цени од 3,7 милиона америчких долара за једну локомотиву. При томе, добар део набављених локомотива су по својој снази далеко снажније од оних које ће бити испоручене Украјини. Упркос томе, њихова јединачна цена ће бити за најмање милион долара нижа него у случају посла са Украјином.

Закључак

Дакле у сва три побројана случаја постоје елементи вршења кривичних дела, за које су по украјинском Кривичном закону запрећене озбиљне казне:

Менаџмент компаније ООО “Дтектрейдинг” који је прекршио члан 212 Кривичног законика Републике Украјине тако што је извршио утају пореза чиме је директно оштећен државни буџет

Председник Украјине Петро Порошенко који је начинио неколико кривичних дела из члана 364 Кривичног законика Републике Украјине (злоупотреба службеног положаја) и члана 191 Кривичног законика Републике Украјине (незаконито присвајање и одузимање имовине, као и њена проневера злоупотребом службеног положаја)

Менаџмент компаније ЗАО “Украинская железная дорога” који је прекршио члан 212 Кривичног законика Републике Украјине тако што је тако што је извршио утају пореза чиме је оштећен државни буџет , као и члана 191 Кривичног законика Републике Украјине (незаконито присвајање и одузимање имовине, као и њена проневера злоупотребом службеног положаја)

Овог месеца, Канцеларија Државног тужиоца је требала да започне истрагу на основу горе поменуте кривичне пријаве народног посланика Куприја који директно терете поменуте привредне субјекте и председника Порошенка. Међутим, поставља се логично питање да ли је уопште могуће независно испитати све ове наводе без промене власти у овој држави? Власти која је огрезла у криминалу и корупцији, где Порошенко манирима саможивог диктатора, већ увелико под чврстом контролом држи све важније институције у земљи, као и људе из сфере крупног бизниса.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут