Лавров: Мислим да Вашингтон стоји иза неприхватљивог ултиматума Приштине

22-03-2019 08:40:47 | | фото: © Михаил Метцель/ТАСС/ vostok.rs |


Вашингтон би могао стајати иза преговарачке платформе лидера самопроглашеног Косова, што је у суштини неприхватљив ултиматум Београду, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров.

“Почетком марта, Приштина је објавила своју преговарачку платформу, што је ултиматум и наводи да би без икаквих услова независност Косова требало да буде у потпуности призната, а да Срби немају и не могу имати право да утичу на решење овог питања. У Вашингтону су то `прогутали`. Чак и ја мислим да Вашингтон, највероватније стоји иза овог неприхватљивог корака Приштине", рекао је Лавров у интервјуу за телевизијски канал НТВ.

Он је такође нагласио да "Европа још увек ћути, али мислим да ће тешко да моћи да промени став који су лидери који седе у Приштини сада потпуно бахато заузели".

Парламент самопроглашене републике у Приштини одобрио је 7. марта закон о платформи за преговоре у дијалогу са Београдом под покровитељством ЕУ и овлашћењима преговарачке групе. Према том документу, исход дијалога треба да буде признавање независности самопроглашеног Косова од стране србских власти,те да о статусу и границама "републике" није могуће преговарати.