Вучић уручио Орден српске заставе другог степена председнику Управног одбора „Гаспрома“ Алексеју Милеру

20-03-2019 12:36:08 | | фото: © Танјуг/ vostok.rs |


Председник Александар Вучић уручио је Орден српске заставе другог степена председнику Управног одбора „Гаспрома“ Алексеју Милеру, уз оцену да је Милер показао срцем, а не новцем како поштује малу земљу, слободарски опредељену, и њен народ, који је увек успевао да сачува своју земљу.


Председник је Милера одликовао за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Русије, преноси Танјуг.

Милер је истакао да награду схвата као високу оцену рада целе компаније на србском тржишту.

„Велико хвала нашим србским партнерима и србским пријатељима на конструктивном и заједничком раду. Руско-србска сарадња ће јачати, наше партнерство у енергетици ће се ширити и радићемо на новим пројектима. ’Гаспром‘ ће увек бити уз вас“, нагласио је Милер.

Он је истакао да је „Гаспром“ и у најкомпликованијим приликама поштовао обавезу према грађанима Србије и испоручивао гас.

Захвалио је србским партнерима на конструктивној сарадњи у испоруци, транспорту и складиштењу гаса.

„Последњих година се испоручује више гаса него што је предвиђено, 150 милиона кубних метара, што ван сваке сумње сведочи о успешном социо-економском развоју Србије“, рекао је Милер.

Према његовим речима, од почетка године је приметна тенденција раст испоруке гаса у односу 2017. годину.

„Дајемо све од себе да појачамо транспорт и испоруку гаса на србско тржиште“, рекао је Милер и и истакао значај складишта Банатски двор.

Он је пословање НИС-а оценио као успешно и додао да та компанија уплаћује највише новца у буџет и води модернизацију предузећа на основу најновијих светских технологија.

Милер је рекао да постоји огроман потенцијал за развој сарадње на пољу гасификације, али и додао да очекује нове заједничке пројекте на пољу културе и спорта.

Председник Србије је рекао да је Милер, тиме што је дошао да прими орден Србије, показао колико му је стало до пријатељских односа са србским народом.
Србија је од Милера научила колико је гасификација важна за напредак земље, рекао је Вучић.

„Показали сте срцем, а не новцем, како поштујете малу земљу, слободарски опредељену, и народ који је увек успевао да сачува своју земљу“, поручио је Вучић.

Он је истакао да је историјска посета председника Владимира Путина била од изузетног значаја за развој односа две земље, а да је захваљујући председнику Русије пријатељство две земље, које је чврсто и непоколебљиво, не само остало на истом ниову, већ је и унапређено.

Председник је додао да су сарадња Србије и Русије у области енергетике и међусобни пријатељски односи од непроцењивог значаја.

Вучић је рекао да захваљујући Милеру и „Гаспрому“ грађани Србије не наилазе на проблеме са испоруком гаса.

Председник је указао да то није једина Милерова заслуга, јер он и „Гаспром“ имају велику улогу у изградњи Храма Светог Саве, симбола братске сарадње два православна народа.

„Да живи пријатељство Србије и Русије, а Вама лично бескрајно хвала огромном доприносу који сте дали за развој наших односа“, поручио му је Вучић.

Церемонији у Председништву Србије присуствовали су амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министар рударства и енергетике Александар Антић, генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић и представници „Гаспрома“.