Стефановић: У Новом Саду ухапшени србски држављани због шверца оружја у Француску

16-12-2015 11:56:08 | | / mojenovosti.com |

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је пресјечен ланац шверца оружја ка Француској хапшењем два спрска држављанина у најновијој акцији полиције у Новом Саду.

Он је за РТС рекао да је до хапшења дошло синоћ у касним вечерњим сатима, а да је акцију, која је трајала неколико месеци, спровела новосадска полиција у сарадњи са Жандармеријом. "Приликом хапшења у колима смо запленили два пушкомитраљеза, нешто више од три колограма експлозива, два аутомата и већу количину муниције", прецизирао је Стефановић.

Како је нагласио, то показује да је полиција, када се ради о превентивним акцијама које имају за циљ да оружје не дође до купаца и не направи још већу штету, доста добро организована.
Грађани могу да се окупљају
Стефановић је данас одбацио критике које су упућене на Нацрт закона о јавном окупљању, нагласивши да се тим нацртом не забрањује градјанима да се у било које дана или ноћи спонтано окупљају.
"У нашој јавности често се говорило да ако наша репрезентација нешто освоји у сред ноћи или било ком тренутку да људи неће моћи да се окупе, што потпуно није тачно. Људи могу да изађу, радују се, врате се својим кућима, у било ком тренутну без ограничења", рекао је он.
Министар је истакао да се у нацрту закона поштовао принцип да "једно право не угрожава друго право", те да је због тога строго забрањено одржавање скупова на аутопуту, у близини водовода или аеродрома, али да се мора бити толерантан и да ће се дозволити скупови у центру града.
"Нормално је да се одржавају скупови испред парламента, Владе Србије и других институција, али није нормално испред школа, испред вртића, војних и полицијских објеката", истакао је министар.
Он је додао да је основна карактеристика спонтаних скупова да немају организатора и да полицији не морају да се пријаве.
"Сваки скуп мора да буде пријављен и полиција прави безбедоносно проверу да ли је безбедан да се одржи", казао је Стефановић и додао се у Србији годишње одржи око 100.000 јавним скупова и да на њима "нема"нема мртвих избодених, рањених".