РТ: Рјабков Абрамсу: „Хуманитарна“ интервенција у Венецуели неприхватљива

20-03-2019 07:25:28 | | фото: (L) © Reuters / Thomas Peter, (R) © AFP / Johannes Eis |


Извор:Восток/РТ

Русија се противи било каквим напорима САД-а да користе "хуманитарну помоћ" као изговор за интервенцију у Венецуели, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, специјалном изасланику САД-а Елиоту Абрамсу, додајући да ће Москва заштитити своје интересе у Венецуели.

Дипломате су се састале у Риму како би разговарале о све већој напетости између Вашингтона и Москве у вези са сталним настојањима администрације Доналда Трампа за променом режима у Венезуели.

“Ми смо снажно саопштили америчкој страни да смо против сваког искушења да се прибегне употреби војне силе. То укључује и наше упозорење против интервенције, да тако кажемо, тврдокорне масовне војне интервенције, која се не може искључити с обзиром на врсту понашања коју смо видели на америчкој страни последњих година “, рекао је Рјабков за РТ након разговора са Абрамсом.

Исто важи и за “сукобе ниског интензитета - уласком у суверену територију Венецуеле из иностранства по елементима који би се могли описати као паравојне снаге да би се провоцирали и на други начин ометали послови ове државе”, додао је он.

Рјабков јесаопштио Абрамсу да интереси Москве у Венецуели морају бити заштићени, те је рекао да претпоставља да је Вашингтон чуо тај захтев. Он је такође нагласио да је Москва све више забринута због санкција Вашингтона према Каракасу.

"Како се може окривити [венецуеланска] влада за лоше управљање, а у исто време лишити ову владу огромних средстава?", рекао је Рјабков, додајући да "хуманитарну кризу у Венецуели не треба злоупотребљавати из политичких разлога" и да санкције морају бити укинуте како би се побољшао живот људи.


Последњих месеци САД су пооштриле и повећале санкције против Каракаса у покушају да свргну владу председника Николаса Мадура. Вашингтон је позвао на промену режима у корист лидера опозиције Хуана Гваида, а којем је Трамп у јануару дао пуну подршку.


Рјабков је рекао да током преговора, америчка и руска страна нису успеле да пронађу консензус о венецуеланској кризи, али је додао да он има боље разумевање америчке стране након разговора који су, како је рекао, "пример како се ствари могу урадити професионално".


“Разлике су огромне. Оне су фундаменталне у неким аспектима, укључујући и аспект Русије која не признаје Хуана Гваида као привременог председника. Исто тако, САД нису биле у стању да схвате зашто Русија инсистира да легитимни председник Венецуеле Николас Мадуро буде поштован као такав.”

У међувремену, Трампова администрација је поново потврдила да разматра "све опције" за Венецуелу. Трамп је више пута у посљедњих неколико месеци изјавио да није спреман искључи америчку војну акцију у Венецуели.