РТ: Русија може постати водећи светски произвођач природног гаса - директор „Шела”

16-03-2019 02:41:12 | | фото: © Global Look Press / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Са највећим резервама природног гаса на планети, Русија би могла да постане највећи произвођач горива на свету, рекао је Бен ван Бурден, генерални директор енгеско-холандске енергетске компаније "Шел".

Како је саопштио Бурден, дошло је до наглог повећања потражње за природним гасом усљед светског тренда, који има за циљ да избаци угаљ из производње електричне енергије и проширења могућности доступних обновљивих извора енергије.

"Шансе Русије су огромне", написао је Бурден у чланку за РИА Новости, наглашавајући да је земља највећи извозник природног гаса на свету.


„Она је други највећи произвођач природног гаса, могла би бити највећи” рекао је он.

Ван Бурден је саопштио да је руски енергетски гигант "Гаспром" успео да реализује пројекат гасовода "Северни ток" у протеклих 20 година, као и да покрене први објекат за производњу течног природног гаса у Русији "Сахалин 2" у сарадњи са Шелом. Руска државна корпорација гради гасовод "Северни ток 2" те ради на Балтику са новим предузећем у партнерству са "Шелом".

„И то је само мали знак онога што је урађено у протеклих 20 година. Потенцијал за наредних 20 година је још већи. Са добрим резултатима у руској индустрији, са изврсном академском снагом која покреће иновације и са обимом, могућност је очигледна", додао је Бурден.

Он је нагласио да Русија има велику перспективу да изгради индустрију која би била корисна не само за земљу, већ и витална за светски подстицај за борбу против климатских промена.

Према подацима Министарства енергетике, Русија је произвела 725,17 милијарди кубних метара гаса 2018. године.