Пекинг: Саветујемо САД да погледају како се код њих поштују људска права

15-03-2019 09:15:26 | | фото: © РИА Новости / Мария Чаплыгина/ vostok.rs |


Кина је оштро осудила критику Вашингтона у годишњем извештају Стејт департмента о поштовању људских права у тој земљи и у „сопственом годишњем одговору САД“ поручила да САД као самопроглашене заштитнице људских права у свету треба првенствено да погледају своју државу.


Стејт департмент је критиковао поштовање људских права у Кини, укључујући и злоупотребе над муслиманском мањином у области Ксињианг.

Државни секретар САД Мајк Помпео истакао је злоупотребе људских права у Ирану, Кини, Јужном Судану и Никарагви у годишњем извештају, и посебно истакао Кину као лигу за себе у непоштовању људских права.

Директор Одељења Стејт Департмента за људска права Мајкл Козак рекао је „да такво непоштовање људских права муслиманске мањине у области Ксињианг није забележено од 1930. године“, очигледно мислећи на прогоне Хитлерове Немачке и Стаљинову политику.

Портпарол Министарства спољних послова Кине Лу Канг је изјавио „да је амерички извештај као и обично пун идеолошких предрасуда и неоснованих оптужби“ и навео да је Кина послала Вашингтону одговор у вези са тим.

„Саветујемо САД да погледају како се код њих поштују људска права и да прво воде рачуна о сопственим стварима“, додао је Лу Канг.

Кинеске власти су издале „годишњи извештај о побијању критика“ из Вашингтона.

Очигледно је реч о двоструким стандардима, оценили су из кинеског државног савета и додали да је Америка самопроглашени бранилац људских права.

Извештај истиче и недостатак медијских слобода, упркос томе што је сама Кина на ранг листи „Репортера без граница“ прошле године била на 176. месту испред Сирије, Туркменистана, Еритреје и Северне Кореје.

„Слобода медија је нападнута без преседана“, пише у извештају Кине и указује се на случајеве хапшења репортера у САД и спречавања новинара да раде свој посао.