Газирана пића убрзавају старење организма

14-12-2015 11:12:50 | | / mojenovosti.com |

Многи, а нарочито млади, свакодневно пију велике количине газираних напитака, а да не размишљају колико је то, у ствари, штетно по њихово здравље.

Научници са Универзитета Калифорнија недавно су саопштили да особе које пију двије конзерве газираног пића дневно старе брже од оних који ове напитке не узимају.

Разлог убрзаног старења јесу промјене на ДНК изазване супстанцама из газираних пића, атакве особе, у просјеку, изгледају чак 4,6 година старије него што јесу.

Једнака количина газираних пића дневно уједно и отупљује перцепцију укуса слатког, што увећава нашу жељу за таквом храном. Научници су утврдили да код жена које пију три или више конзерви газираних пића недјељно постоји већа вјероватноћа за оболијевање од рака дојке због повећања густоће груди.

Такође, научници са Харварда утврдили су, пратећи 5.600 девојчица од 9 до 14 година, како је међу испитаницама које су пиле више од једне конзерве газираних сокова дневно до прве менструације долазило, у просјеку, 2,7 мјесеци раније.

Рани почетак пубертета је код дјевојчица повезан са већим ризиком за депресију у адолесценцији и рак дојке у одраслој доби, напомињу научници.

Како газирана пића имају и доказано лош утицај на јетру и оштећују кости и зубе, савјет је да одмах престанете да их пијете и замијените неким природним соком, а најбоље водом или домаћом лимунадом.