РТ: Главни медији признали да је камионе у Венецуели запалила опозиција… али наравно, Мадуро је и даље крив

11-03-2019 10:19:00 | | Запаљени камион на граници са Венецуелом, фото: © Reuters / |


Извор:Восток/РТ

Хистерија која је настале шалењем камиона са "хуманитарном помоћи" за Венецуелу подстакла је западно противљење председнику Николасу Мадуру. Међутим, сада када главни западни медији признају да су били "заведени" у то, не очекујте промену суштине.

За венецуеланску опозицију и њене присталице у Вашингтону, непотребно палење камиона са помоћи за Венецуелу прошлог месеца било је прави тренутак за телевизију. Како је бездушни диктатор могао уништити помоћ народу која му је тако потребна? И када чемо моћи да нешто урадимо поводом тога?


Док је камион запаљен на мосту на венецуеланско-колумбијској граници, амерички потпредседник Мајк Пенс је рекао да је "тиранин" Мадуро "плесао док су његове присталице спаљивале храну и лекове". Мадуро је послао "маскиране криминалце" да запали колону помоћи, док је предатавник Ју-ес-ејда Марк Грин са самопоуздањем рекао да је венецуелански председник "наредио спаљивање" камиона.


Упркос чињеници да видео снимци, који су циркулисали данима након инцидента, показују да опозициони протестант баца молотовљев коктел на камион, већина главних медија је била задовољна са званичним ставом на Западу. Опширни текстови су посвећени "сведоцима" који су видели да Мадурови војници пале конвој као и Си-Ен-Ен-ови новинари који су тврдили да су лично видели да венецуеланска полиција пали "запаљивим справама" камионе.

Уствари нису. Док су главни медији могли да игноришу независне новинаре који су први разоткрили званичну причу, нису могли игнорисати "Њу Јорк тајмс". Тајмс је у недељу објавио чланак и видео снимак, где се наводи да је опозициони демонстрант запалио камион.

Текст "Њу Јорк тајмс"који је објављен две седмице након што су независни новинари разоткрили почетни наратив привукао је похвале других медија, од којих су неки помогли у ширењу почетне дезинформација против Мадура.


Маршал Коен са Си-Ен-Ена назвао је дебаклом "класични пример како се дезинформације шире ... од непотврђених гласина, саопштења на твитеру од стране умешаних, до масовних медија".
"Мора да се #ебено шалиш са овим твитом", узвратио је новинар Глен Гриннвалд. “Си-Ен-Ен- место где радите - водио је пут ка ширењу ове лажи широм света. Си-Ен-Ен је тврдио да је својим очима видио нешто што се никада није догодило. Игнорисао је све доказе који су представљени пре неколико недеља, пружајући ту лаж.
Чак и „отворени детективи“ подржани од стране НАТО-а Белингкет, који се залажу за НАТО, а који се обично фокусирају на интернетске фотографије у потрази за „руским уплитањем“, објавили су чланак у којем се доводе у питање обриси мостова, те су дошли до истог закључка као и "Њу Јорк тајмс".

Да ли ће изјаве америчког изасланика за Венецуелу Елиота Абрамса увек пратити фуснота да је некада прокријумчарио оружје десничарским побуњеницима у Никарагви под кринком „хуманитарне помоћи“? Да ли ће се опозициони лидер и самопрокламовани "председник" Венецуеле Хуан Гваидо третирати са било каквим скептицизмом? А шта је са његовом улогом у ширењу лажи да је Мадурова страна спалила камионе? Да ли ће то бацити сумњу на било коју од будућих изјава Гваида?

За судске писаре Васхингтона, то је мало вјероватно. Откако је прошла прича Нев Иорк Тимес-а, ЦНН је транскрибирао Гуаидо-ину најновију адресу у Царацасу и напоменуо да венецуелански устав има чланак који дозвољава Народној скупштини - релативно немоћном парламенту земље - да тражи страну војну интервенцију "у одговарајућем тренутку".


Маршал Коен са Си-Ен-Енаје такође желео да нагласи да је, упркос ранијим лажима његове медијске куће, Мадуро и даље лош човек, те да је још увек на неки начин одговоран за палење. Без обзира на чињеницу да ниједна земља никада не би помислила да дозволи испоруку помоћи из отворено непријатељске стране силе, за Си-Ен-Ен је то још увек Мадурова кривица. Претња непосредне америчке војне инвазије против Венецуеле донекле је упропашћена када је потпредседник Пенц признао да нема „временског оквира“ за промену режима, али званична линија из Беле куће остаје „све опције су на столу“.