Државна дума усвојила законе о борби против лажних вести и вређању државе

07-03-2019 11:15:15 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Државна дума је усвојила у трећем и завршном читању предлоге закона о борби против лажних информација, као и увреде државе и друштва.

Документи су крајем прошле године предложени од стране сенатора Андреја Клишаса и групе парламентараца.


Први забрањује објављивање непоузданих друштвено значајних информација које се шаљу под маском истинитих порука ако угрожавају живот, здравље, имовину грађана или угрожавају јавни ред или безбедност. За кршење закона предвиђена је казна од 30 хиљада до један и по милиона рубаља.


Такође се предлаже блокирање публикација које вређају људско достојанство и јавни морал, као и државу.

Након откривања лажних информација, главни тужилац Русије или његови заменици ће се обратити "Роскомнадзору" са захтевом да се подузму мере за ограничавање приступа ресурсима који крше закон.

"Роскомнадзор" мора одмах да обавести уреднике о потреби уклањања нетачних информација. У том случају се снимају датум и време слања обавештења, а за шта је ствроен посебан информациони систем.


Публикација је дужна да уклони нетачне информације одмах по пријему документа.


Ако се то не догоди, "Роскомнадзор" има право да ограничи приступ ресурсу. Ако власник публикације уклони лажну верзију вести након привремене блокаде, дужан је да пошаље обавештење "Роскомнадзору". Након тога, приступ ресурсу ће бити настављен.
Појашњено је да се ова рестрикцијска процедура не примењује када лажне информације објаве публикације које су пренеле вест.