Северни ток 2 неће поновити судбину "Јужног тока", рекао је Милер

06-03-2019 09:40:36 | | / vostok.rs |


"Северни ток - 2" неће поновити судбину "Јужног тока", изјавио је новинарима Алексеј Милер, председник Управног одбора Гаспрома.

"Очигледно, не", рекао је Милер, одговарајући на питање да ли Северни ток 2 може поновити судбину "Јужног тока".

"Пројекат `Јужни ток` се није догодио из очигледних разлога, а пројекат `Турски ток` спроведен је не само у кратким директивним периодима, већ чак и испред њих. Два крака новог гасовода кроз Црно море изграђене су пре рока", додао је Милер.

Русија је у децембру 2014. године због неконструктивне позиције ЕУ најавила прекид рада на пројекту гасовода "Јужни ток", који је требало да прође кроз Бугарску, Србију, Мађарску. Пројекат "Турски ток" подразумева изградњу гасовода који се састоји од два крака капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара. Први крак ће испоручивати гас турским потрошачима, а други земљама јужне и југоисточне Европе. Почетак рада гасовода планиран је до краја 2019. године.

Пројекат "Северни ток 2" предвиђа изградњу два крака гасовода са укупним капацитетом од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од руске обале преко Балтичког мора до Немачке. Завршетак изградње је планиран за крај 2019. године.