РТ: НСА укида програм шпијунирања телефона који је Сноуден открио ... да би га замени нечим бољим?

06-03-2019 07:00:41 | | фото: © Pixabay / markusspiske / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Агенција за националну безбедност САД је, како се извештава, окончала наметљиви шпијунски програм који контролише телефонске позиве и електронску комуникацију, те неће покушати да га обнови, постављајући тиме питање - шта сада раде да је ефикасније?

Тајна агенција није користила контроверзни систем месецима - потомак програма прикупљања метаподатака 'Звездани ветар' који је обелоданио биши припадник Ен-ес-еја Едвард Сноуден 2013. године, саопштио је Лук Мари, саветник за националну безбедност лидера опозиције Кевина МекКартија у Представничком дому, те да се администрација не труди да обнови програм када истекне крајем године.

Програм
Ен-ес-еја,који наводно никада није осујетио ниједан терористички напад, био је у суштини обустављен прошлог јуна, према речима Марија, што, многи верују, само указује да је агенција била заузета нечим другим у последњих осам месеци.

Орвеловски "Закон о слободи САД-а" заменио је "Звездани ветар" 2015. године, делимично због последица обелодањивања од стране Снудена о том програму, који је био активиран након 11. септембра у оквиру Патриотског закона. Завршило је са аутоматском обрадом и сакупљањем података, остављајући могућност приступања Ен-ес-еја евиденцији о "метама надзора" и свима оним које су "циљеви" контактирали.Прошлогодишње брисање масовних записа наводно се десило зато што је Ен-ес-еј - која има милијарде терабајта капацитета за складиштење података, чуваних у бункеру у Јути примила превише података од телефонских компанија и одлучила да све то избрише, радије него да крши закон.

Пошто Ен-ед-еј никада раније није признала или бринула за кршење закона, заиста последица Сноуденових објава била је да је наметљива пракса флагрантно прекршила Четврти амандман, а директор Ен-ес-еја Џејмс Клапер је лагао пред Конгресом о постојању програма. Агенција, што није изненађујуће, није имала коментар на Маријеве тврдње.


Сам Сноуден је поздравио вести, као и Глен Гринвалд, који је први објавио Сноуденова открића. Други су били сумњичавији, с обзиром на досадашњу праксу Ен-ес-еја.


Ниједна обавештајна агенција никада није престала да угрожава приватност грађана само зато што су њене праксе биле откривене. Контроверзна пракса као што је "Коинтелоро" (низ прикривених и илегалних пројеката), у којој су се агенти Еф-би-ај инфилтрирали у активистичке групе како би посијали раздор и појачали унутрашње напетости, и операција "Мокингбирд", у којој је Си-ај-еј поставила и надзирала новинаре у истакнутим медијима, живи су и здрави.