Лавров: Само Венецуеланци имају право да одређују своју будућност

03-03-2019 07:51:01 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Министар спољних послова Сергеј Лавров је разговарао с америчким државним секретаром САД-а Мајком Помпеом о ситуацији у Венецуели, као и о могућности да се организују билатералне консултације о венецуеланској тематици, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


„Сергеј Лавров је осудио америчке претње на рачун законитог руководства Венецуеле, јер је то неприкривено мешање у унутрашње послове суверене државе и најгрубље нарушавање међународног права“, наведено је у саопштењу.

Лавров је нагласио да подстрекивање и деструктивно спољно мешање „под лицемерним изговором указивања хуманитарне помоћи“ немају ничег заједничког с демократским процесом.

„Поводом предлога Вашингтона да се одрже билатералне консултације о венецуеланској тематици указано је да смо ми на то спремни, али да је неопходно непосредно се руководити принципима Повеље Уједињених нација, јер само Венецуеланци имају право да одређују своју будућност“, саопштило је Министарство.

У саопштењу се додаје да су се током разговора о другим међународним питањима Лавров и Помпео договорили да се наставе контакти на нивоу експерата о Сирији, Авганистану и Корејском полуострву.

Телефонски разговор је одржан на иницијативу САД.