Захарова: Подржаћемо одлуку која ће задовољити интересе србског народа и Србије

01-03-2019 09:12:45 | | фото: Министарство спољних послова Руске Федерације/ vostok |


Став Русије по пиатњу Косова се није променио, изјавила је портпаролк Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Ми увек подржавамо решења која имају за циљ решавање овог проблема који ће задовољити интересе Србије и србског народа. На крају крајева, говоримо о људима и држави. Непрестано смо говорили да постоји читав низ међународних правних докумената који регулишу ову ситуацију. Ми их, наравно, сматрамо релевантним, јер их нико није поништио, посебно Резолуцију 1244 Савета безбедности коју сте ви споменули.


Истовремено, видимо и разумемо да Србија покушава да реши ово питање, укључујући и преговоре. Подржаћемо одлуку која ће задовољити интересе србског народа и Србије. Јединство ових теза је руска позиција. Она је конзистентна и непромењена. Када се ова тема погорша и постане погоршана, нажалост, с времена на време не из добрих разлога, на пример, акције Приштине против Београда, Срба и Србије, посебно у трговинском и економском правцу, су потпуно дивље и не одговарају европским вредностима и нису прихватљиве за савремени свет.

Русија се већ понаша као истински пријатељ Србије, брани интересе ове државе, која је под огромним притиском самих западних партнера који обећавају Београду огромне преференције и истовремено, у великој мери, „гуше“ се у наручју. Русија може и треба да говори о свом понашању према Србији не у будућности, већ у садашњем времену. Састоји се од помоћи, политичке, моралне, економске и инфраструктурне подршке, која се заиста односи на развој Србије као државе и добробит Срба као народа. Све ово већ постоји. Зашто бисмо разговарали о томе шта ће се десити у будућности? Јасно смо изнели контуре будућности у нашој позицији, рекавши да ће решавање најкомпликованијег питања, које ће задовољити интересе Срба и Србије као државе, сигурно бити подржано од стране Русије. Нема других приступа овом питању. Али није потребно формулисати нашу позицију као позицију одложену за будуће деловање. Ово је активан став о заштити права Срба. Нажалост, западни партнери су дуго времена занемаривали права ових људи, и то врло агресивно.", саопштила је Марија Захарова на прес конференцији.