Русија спремна да настави да пружа Венецуели неопходну подршку у реализацији одабраног пута развоја

28-02-2019 10:05:12 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Војне интервенције других земаља против Венецуеле сматраће се агресијом против суверене државе и претњом миру и безбедности, наводи се у саопштењу Савета Федерације Русије.


„Нелегитимну употребу оружаних снага других држава, које подржавају венецуеланску опозицију, Савет Федерације ће посматрати као чин агресије против суверене државе и као претњу међународном миру и безбедности“, истиче се у документу.

Русија је спремна да настави да пружа Венецуели неопходну подршку у реализацији одабраног пута развоја, заснованог на поштовању њеног суверенитета и ослањајући се на успостављене конструктивне односе са легитимним властима те државе, наводе парламентарци.

Савет Федерације снажно осуђује провокационе изјаве представника венецуеланске опозиције и страних политичара у којима позивају на насиље и свргавање законите власти у Венецуели и позива парламенте страних држава, УН, Међупарламентарну скупштину ЗНД, ПС ОЕБС-а, Парламентарну скупштину Организације Уговора о колективној безбедности, Европски парламент, Латиноамерички парламент, Јужноамерички парламент заједничког тржишта и Централноамерички парламент да подрже дијалог и мирни политички процес у Венецуели и сузбију сваки покушај страног мешања у унутрашње послове те државе, наводи се у изјави.

Руски парламентарци са забринутошћу истичу да се ситуација у вези са Венецуелом и даље усијава.

„Дуги низ година одређене стране земље примењују методе политичког и економског притиска на ту земљу како би свргле легитимне власти Венецуеле, а увођењем санкцијама погоршавају друштвене проблеме, што изазива незадовољство грађана“, наглашава се у документу.

Последњих неколико месеци те државе покушавају да понове сценарио насилне смене власти, који је раније тестиран у великом броју арапских земаља и Украјини, истичу сенатори. Након неуспелог државног удара у Венецуели, који је организован уз подршку Сједињених Америчких Држава, присталице насилног рушења законите владе Николаса Мадура прешле су на отворене провокације.

„Циљ догађаја од 23. и 24. фебруара, када су без сагласности легитимне власти Венецуеле покушали да у ту земљу са територија суседних држава упуте америчке ’хуманитарне конвоје‘, био је да се изазове грађански рат великих размера, а након тога и оружана интервенција против те државе“, сматрају у Савету Федерације.

Такозвана хуманитарна помоћ државе, која је замрзнула активе Венецуеле у вредности од неколико десетина милијарди долара, осмишљена је како би се становништво Венецуеле подстакло на насиље и како би свргнуло закониту власт, сматрају руски законодавци.

„Изјаве водећих америчких политичара не остављају никакву сумњу да би такав сценарио требало да се примени и у Никарагви, на Куби и у другим сувереним државама, које се противе мешању у њихове унутрашње послове“, наводи се у саопштењу.

Савет Федерације доследно се залаже за решавање ситуације у Венецуели у оквиру међународног права и националног законодавства, закључује се у документу.