Лавров прокомментарисао ситуацију о руским медијима у Француској

25-02-2019 09:29:22 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Париз је створио сопствене представе о делатности медија, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на руско-вијетнамској конференцији Међународног дебатног клуба „Валдај“.


Према речима Лаврова, сада се регулатива, која би у идеалним условима требало да се заснива на универзалним принципима, на принципима међународног права, замењује уско схваћеним правилима развијеним у уском кругу.

„Управо те лажне вести… Француска је узела и направила закон који филтрира пијацу у медијском простору са становишта Француске, како се њој хоће“, рекао је министар.

Лавров је рекао да су телевизија РТ и Спутњик, као и раније, недостојни, „њих нигде не пуштају - ни у Јелисејску палату, ни на било какве специјалне догађаје".

Истовремено, рекао је министар, у одговору на жалбе руске стране, Французи одговарају да то нису медији, већ "пропагандни алати".

„А када предлажемо да се позовемо на документе ОЕБС-а, који су универзално одобрени и којима је установљена недопустивост стварања било каквих препрека за приступ информацијама и јавности и новинара, говоре нам: добро, то је било 90-те године, па, нека и остане у 90-тој години“, додао је.

Сада агенција Спутник и РТ канал нису акредитовани од стране Јелисејске палате и других државних инстутуција.

Поред тога, у новембру прошле године у Француској је усвојен закон о "борби против манипулације информацијама". Овај документ даје право врховном савету за аудио и визуелна помагала, три месеца пре националних избора, да суспендује рад медија који дистрибуирају лажне вести.