Терористички напад у Рајловцу финансиран из иностранства?

08-12-2015 10:36:34 | | / mojenovosti.com |

САРАЈЕВО - Безбједносне агенције ушле су у траг финансијским трансакцијама, које показују да је терористички напад у сарајевском насељу Рајловац у којем су убијена двојица припадника Оружаних снага БиХ финансиран из иностранства, пише данас „Глас Српске“ позивајући се на изворе блиске истрази.

- Под лупом је једно легло џихадиста у Сарајеву. На рачун је стизала већа количина новца из иностранства и у току су провјере особа које би могле бити повезане са финансирањем тероризма и напада изведеног у Рајловцу. Још траје истрага и надлежни провјеравају све везе - рекао је саговорник „Гласа Српске“ близак истрази.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је јуче да су истражиоци дошли до нових сазнања и да на основу њих интензивно раде како би утврдиле везе вехабије који је извршио терористички напад у Рајловцу.
- Постоји могућност да та нова сазнања истрагу одведу изван БиХ. Заиста не бих више ништа могао да кажем јер све што бих рекао могло би да утиче на истрагу или да је омете - рекао је Мектић.Вехабија Енес Омерагић убио је испред касарне у Рајловцу 18. новембра војнике Армина Салкића и Недељка Радића и ранио војника Џевада Љуковца, а потом се разнио бомбом. Омерагић је рођен у Паризу, гдје је једно вријеме и живио. Он је побио војнике неколико дана послије терористичког напада у Паризу због чега је провјеравано и да ли има везе са тамошњим радикалним исламистима.
Србски медији су објавили да су Омерагића регистровале и српске безбједносно-обавјештајне службе као пријетњу Србији због веза са најрадикалнијим члановима вехабијског покрета у Рашкој области, гдје је боравио неколико пута, а посљедњи пут неколико мјесеци прије напада у Рајловцу. Био је врло близак са сљедбеницима вехабије из Новог Пазара Мирзе Ганића, који је погинуо почетком 2014. године на сиријском ратишту у редовима Исламске државе.У оквиру истраге која је усмјерена ка откривању Омерагићевих сарадника одмах послије напада је приведен његов зет Мухамед Мецо, који је још 2008. године био под истрагом због сумње да са групом Ријада Рустемпашића планира напад на Оружане снаге и друге институције БиХ. Мецо је, међутим, послије саслушања пуштен на слободу.
Извјештај
Драган Мектић је казао да је спреман извјештај о безбједносној ситуацији у БиХ који је послије напада у Рајловцу од Савјета министара затражио Представнички дом Парламента БиХ.
Извјештај је припремило Министарство безбједности и наћи ће се на сутрашњој сједници Савјета министара, а потом ће бити упућен Представничком дому који ће о њему расправљати 10. децембра. Представнички дом је закључком Савјет министара обвезао да извјештај достави до 30. новембра, али је рок пробијен.