РТ: Кина ће развити пољопривредно земљиште отпорно на сушу и поплаву веће од Шпаније

18-02-2019 06:00:22 | | фото: © Pexels.com / RT/ vostok.rs |


Кинеско министарство пољопривреде објавило је планове о стварању 53,3 милиона хектара повезаних пољопривредних површина како би се осигурала безбедност хране у земљи. У овој години биће развијено више од пет милиона хектара пољопривредног земљишта.

Земља која мора да нахрани скоро 1,4 милијарде људи изграђује пољопривредно земљиште отпорно на сушу и поплаву од 2011. До краја 2018. године, Кина је развила 42,6 милиона хектара таквог земљишта.

Циљ је да се до 2020. године развије 53,3 милиона хектара пољопривредног земљишта високог стандарда, а до 2022. године 60 милиона хектара. Област ће бити већа од Шпаније.

Изградња поља са већим производним капацитетима, заједно са вишим нивоима пољопривредне механизације и побољшаним врстама усева, помоћи ће да Кина има повољну позицију на глобалном тржишту жита, рекао је Занг Ксиаошан, академик са Кинеске академије друштвених наука. .

Више од 40 посто обрадиве земље у Кини пати од деградације, према статистици Министарствапољопривреде. Тренутно, две трећине обрадиве земље у Кини се састоји од поља средњег и ниског приноса. Половини обрадиве земље недостају објекти за наводњавање.

Од 2013. године земља производи 55 милијарди тона вештачке кише годишње. У покушају да изазове додатне падавине преко Тибетанске висоравни, покренут је највећи експеримент за вештачку кишу у историји. Пројекат укључује десетине хиљада комора за сагоревање горива које су постављене изнад тибетанских планина како би се повећала количина падавина у региону до 10 милијарди кубних метара годишње.