У Пољској од 2014. срушено око 100 споменика совјетским војницима

18-02-2019 07:26:46 | | / vostok.rs |


Око 100 споменика је уклоњено или срушенно широм Пољске у протеклих пет година, изјавио је амбасадор Русије у Пољској Сергеј Андрејев.

У недељу су руске дипломате одале почаст генералу совјетске армије Ивана Чернјаховског на месту његове погибије близу Пененжна у северној Пољској. У 2015. години споменик на месту погибије генерала је срушен одлуком пољских власти.

"Имамо процењене податке", рекао је амбасадор, истичући да у последње време пољске власти покушавају да објављују о рушењу споменика.

"Према нашим подацима, је за период од 2014. до данас око 100 споменика је срушено", рекао је амбасадор, истичући да "је остало нешто више од 100 преосталих споменика".

Андрејев је такође потврдио претходно изражену позицију Русије да руске власти неће пристати на премештање споменика совјетским војницима.

"Споменик има смисла тамо где се догађај догодио, подвиг је остварен, људи су погинули", рекао је он.

У јесен 2017. години, у Пољској су ступиле на снагу измене и допуне закона о забрани пропаганде комунизма или другог тоталитарног режима. Закон обавезује локалне власти, између осталог, на рушење совјетских споменика. Према прорачунима Института за национално сећање Пољске, реч је о више од 450 споменика широм земље, од којих је 230 споменика војницима Црвене армије. Међутим, овај закон се не односи на гробља и места сахране.