Лавров: Међународна заједница је дужна да Венецуеланце позива да пронађу решење међу собом

17-02-2019 09:30:12 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Међународна заједница је дужна да противнике у Венецуели позива на дијалог, а не да им поставља ултиматуме, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.


Према његовим речима, ситуација у Венецуели била је тема његових билатералних сусрета на маргинама Минхенске конференције о безбедности.

„Ако се руководимо међународним правом, које је утврђено, поред осталог, Повељом Уједињених нација, венецуеланска криза представља унутрашњу ствар, а међународна заједница је дужна да Венецуеланце позива да пронађу решење међу собом, за шта су се залагали Уругвај, Мексико, земље Карипске заједнице, Русија, Кина, Иран, Боливија и многе друге“, рекао је Лавров новинарима у Минхену.

Он је додао да се такав став не поклапа с планом који је замишљен када је реч о судбини Венецуеле као држава.

„Уместо међународног права, Повеље УН, изнета су иста она правила на основу којих се проблем решава приморавањем легално изабраног председника да изађе на ванредне изборе. И паралелно, у оквиру истих тих правила господин Хуан Гваидо је споља проглашен вршиоцем дужности председника. Чак и моје западноевропске колеге, које нису баш радо говориле о тој теми, виде да је све што се догађа без преседана“, нагласио је Лавров.