Корупција у ФИФА: САД оптужиле још 16 званичника

04-12-2015 10:36:01 | | / mojenovosti.com |

Сједињене Америчке Државе подигле су оптужницу против још 16 званичника ФИФА у истрази корупције у Међународној фудбалској федерацији.

Тужилаштво САД издало је нове оптужнице неколико сати након хапшења још двојице потпредседника ФИФА у Цириху.

Међу оптуженима за примање мита је и бивши председник Фудбалског савеза Бразила Рикардо Тешеира, као и челници из Хондураса, Гватемале, Ел Салвадора, Перуа, Еквадора, Боливије...
Већ месецима траје акција тужилаштава САД и Швајцарске у вези са корупцијом у ФИФА, па су од маја, када су изведена прва хапшења у Цириху, до сада подигнуте 92 оптужнице у вези са "рекетом, прањем новца, примањем мита", а спекулише се да је у овој криминалној схеми "обрнуто" око 200 милиона долара.
"Степен издатог поверења је сраман. Размере корупције су невероватне. Порука ове акције би требало да буде јасна сваком појединцу који се у сенци нада да ће га наша истрага заобићи је: Нећеш нас избећи", рекла је Лорета Линч, главни државни тужилац САД.
Тренутно је 41 особа оптужена за корупцију у вези са продајом уносних медијских и маркетиншких права за међународне утакмице и турнире, а осим челника ФИФА међу њима су и представници маркетиншких компанија.
До сада је су само тројица оптужених признала кривицу, а међу њима и бивши председник КОНКАКАФ конфедерације Џефри Веб (прање новца, превару и рекет, чиме је незаконито присвојио скоро 7 милиона долара).
Верује се да је он донео тужилаштву САД доказе у вези са последњим оптужницама.