Небензја: Желимо да искључимо било какав војни сценарио у Венецуели

15-02-2019 01:45:02 | | фото: © РИА Новости / Нина Зотина/ vostok.rs |


Русија рачуна на мирно решавање ситуације у Венецуели и нада се да ће могућност војног сценарија у тој земљи бити потпуно искључена, рекао је новинарима стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.


„Желимо да искључимо било какав војни сценарио у Венецуели“, рекао је Небензја и додао да је најбоља гаранција за то потпуно одустајање латиноамеричких земаља од таквог развоја догађаја.

Небензја је рекао да су засад обустављене консултације у Савету безбедности Уједињених нација о нацрту резолуције САД о Венецуели.

САД су припремиле нацрт резолуције у којем је наведено да је неопходно одржавање нових председничких избора у Венецуели.

Русија ће свој нацрт резолуције о Венецуели представити ако то буде потребно, рекао је Небензја.

“Видећемо шта ће се у наредном периоду догађати у Савету безбедности. Ако буде потребно, имамо резолуцију која потврђује суверенитет и територијалну целовитост Венецуеле”, рекао је Небензја.

У руском нацрту резолуције предложено је да се подрже суверенитет и целовитост Венецуеле, као и да се искористе сва политичка средства да се реши криза у тој земљи, укључујући “механизам из Монтевидеа”. Раније је саопштено да „механизам из Монтевидеа“, који су представили Мексико, Уругвај и Карипска зајединца (Кариком), подразумева четири етапе: хитно покретање дијалога, преговарачки процес, израду споразума и његову реализацију.