Захарова: Саопштења да Русија показује спремност да призна одговорност за пад малезијског боинга су бескрупулозне фантазије

14-02-2019 01:10:59 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Сагласност Русије да се одрже трилатералне консултације са Холандијом и Аустралијом о случају пада малезијског авиона „боинг“ на лету МХ17 на територији Украјине не значи да Москва признаје кривицу за трагедију, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


Како је рекла, саопштења која су се појавила у неким страним медијима да руска страна, „дајући пристанак на консултације показује своју спремност да призна одговорност за пад малезијског ’боинга‘“, једноставно су „бескрупулозне фантазије“.

„Ово се такође тиче и размишљања да је могуће да се на консултацијама расправља о неким надокнадама у својству искљупљења кривице“, додала је она. „То је лаж“.

Захарова је подсетила да су Аустралија и Холандија, не чекајући крај истраге, захтевале консултације са Русијом. „Оне су намеравале да разговарају о правним последицама за Русију које произилазе из њихових неоснованих оптужби за њено учешће у рушењу МХ17“, наставила је она.

„Русија је дала своју сагласност за одржавање консултација тек када су Хаг и Канбера званично дипломатском нотом потврдили да постоји спремност да се на њима расправља о читавом низу питања везаних за истрагу о обореном ’боингу‘, укључујући и питање одговорности државе у чијем је ваздушном простору дошло до катастрофе, као и коришћења података које је Русија предала заједничком истражном тиму, нагласила је она.

„Још једном желим да кажем да се не ради о неким закулисним контактима. Ради се о документованој преписци и израженој сагласности двеју поменутих држава“, закључила је она.

Малезијски „боинг 777“ који је летео од Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде, и сви су погинули. Кијев је за катастрофу оптужио Народну војску ДНР-а, која је саопштила да уопште нема таква ПВО средства која би могла да оборе авион на тој висини.

Међународна истражна група представила је прелиминарне резултате истраге о паду МХ17. Она тврди да је малезијски „боинг 777“ оборен из ракетног система „бук“, који наводно припада 53. ракетној бригади Војске Русије из Курска. Москва категорички негира те оптужбе.

Министарство спољних послова Русије је саопштило да су оптужбе Међународне истражне групе о умешаности Русије у пад малезијског „боинга“ неосноване и да изазивају жаљење, као и да је истрага пристрасна и једнострана.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут