Лавров: Давно смо рекли да ни са ким не расправљамо о санкцијама и не зависимо од нечијих хирова

13-02-2019 02:04:19 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Европска Унија показује зависности и немогућност да Кијев натера да се придржава Минских споразума, припремајући санкције Русији због инцидента у Керчком мореузу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Већ смо одавно рекли да ни са ким не расправљамо о санкцијама. Желимо да унапредимо своју економију, трговину са нормалним страним партнерима на такав начин да не зависимо од нечијих хирова. У овом случају, хирова оних који нису одржали своју реч и који су дозволили државни преврат у Кијеву, нису присилили опозицију да испоштује споразум с председником Јануковичем“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након разговора са својим колегом из Лесота Лесегом Макготијем.

Он је додао да планиране санкције посматра „тако да се европљани још једном губе у својој потпуној немогућности да натерају Порошенка да испуни Минске споразуме“. Према његовим речима, будући да земље Европе више не могу да воде „своје клијенте“, онда „треба нешто да се учини, па су се окренули следећем пакету санкција“.

„Али такође знамо да се те санкције усвајају под снажним притиском Сједињених Америчких Држава, што још једном говори о недостатку независности ЕУ. Тужно, али ми смо отворени за дијалог, с тим што ћемо полазити од тога да не треба да зависимо од људи који то чине, укључујући и са својим обавезама за решавање украјинске кризе у фебруару 2014. године“, додао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут