Књижевница Весна Капор добила награду "Милош Црњански"

02-12-2015 01:09:48 | | / mojenovosti.com |

БЕОГРАД - Књижевници Весни Капор данас ће у Малој сали Коларчеве задужбине бити уручена награда "Милош Црњански" за збирку прича "По сећању се хода као по месечини", коју је објавила издавачка кућа "Агора".

Награду "Милош Црњански" додјељује "Задужбина Милоша Црњанског" на сваке двије године писцу из Србије за најбољу прву књигу из свих области у којима се огледао и сам Црњански: роман, приповијетка, поезија, драма, есеј, путопис, мемоаристика.

Жири у саставу: проф. др Мило Ломпар (предсједник), проф. др Радивоје Микић и др Слађана Јаћимовић донијели су одлуку да ове године награда припадне Весни Капор.
Збирка прича "По сећању се хода као по месечини" вишеструко је повезана са стваралаштвом Црњанског, како у поетичкој тако и у тематској димензији књижевног дела, наведено је у саопштењу "Агоре".
Сам наслов збирке је "Цитат Црњанског", а прича "Сенке" је и посвећена овом писцу.
Интертекстуалну везу између збирке прича Весне Капор и дјела Милоша Црњанског уочила је и посебно истакла књижевна критика.
Тражећи затурене емоције усред вртоглавице свакодневице, приповиједајући другачије од већине онога што се данас оглашава приповиједањем, Капор усред ужаса хипермодерног свијета, који живењени јунаци, приказује стварност која би да потоне испод површина предвидљивости материјалног свијета по коме се крећемо, примјећују из "Агоре".