Данска: Референдум о статусу у Унији

02-12-2015 12:24:20 | | / mojenovosti.com |

Данци ће на референдуму одлучити да ли остају у Европолу и да ли ће усвојити додатне законе ЕУ или ће наставити да слиједе политику сличну Великој Британији, која не жели да се "утопи" у Унију.

Данска ће сутра на референдуму одлучити о јачању судјеловања у европској сарадњи на подручју правосуђа и унутрашњих послова, а исход је неизвјестан због страха од џихадистичких напада и избјегличке кризе.

То је осми референдум о ЕУ у Данској од њеног уласка у Унију. Данци су 2000. године одбацили увођење евра иако су то подржавале све главне странке.

Данска народна странка, евроскептична и антиусељеничка партија, која је на парламентарним изборима у јуну била друга по броју гласова, не жели даље да јача везе са Унијом.

"Више ЕУ? Не, хвала", поручује ова странка на референдумским плакатима.

Данска, упозоравају евроскептици, ризикују губитак контроле над имиграцијском политиком, што је увјерљив аргумент за бираче забринуте због планова о релокацији миграната међу чланицама ЕУ.

Данска је ове године примила десет пута мање миграната од сусједне Шведске.

Евроскептици оптужују заговорнике референдумског "Да", које предводе либерали и социјалдемократе, да желе застрашити грађане слоганом "Помозите полицији: гласајте - Да!".

Посљедње анкете показују да је исход референдума неизвјестан. Обје стране су изједначене.

Према институту "Мегафон", 20 одсто испитаника склоније је него прије париских напада да одговори позитивно на референдумско питање, али велики број неодлучних, њих 20 до 30 одсто, онемогућава прецизније прогнозе.

Данска, мада је члан ЕУ, чува свој суверенитет и нерадо слиједи продубљивање европских интеграција.