Црна Гора добила позив за чланство у НАТО

02-12-2015 10:53:48 | | / mojenovosti.com |

ПОДГОРИЦА - Шефови дипломатија чланица НАТО донијели су одлуку да упуте позив Црној Гори за пуноправно чланство у НАТО.

На Министарском савјету земаља чланица НАТО, који је јуче почео у Бриселу, шефови дипломатија 28 држава су донијели одлуку да упуте позив Црној Гори да буде 29. чланица НАТО-а.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, на конференцији за новинаре у сједишту НАТО-а у Бриселу, казао је да је данашњи дан „јако добар за Црну Гору, Западни Балкан и Алијансу“.
„Честитамо Влади и грађанима Црне Горе на овом достигнућу. Ово је јако добар дан за Црну Гору, Западни Балкан и за Алијансу. Црна Гора се отиснула на јединствен пут да успостави владавину права. Од 2009. године сарађујемо са Црном Гором кроз Акциони план за чланство”, рекао је Столтенберг.
Још од 2009. НАТО и Црна Гора интензивно раде на Акционом програму за пуноправно чланство - МАП, што је крунисано данашњим позивом за прикључење.
"Још много посла је пред нама", напоменуо је генерални секретар НАТО-а и додао: "Црна Гора мора још снажније наставити путем реформи, прилагођавајући своје одбрамбене капацитете, радећи на укупним рефомама друштва, посебно када је ријеч о владавини права и борби против корупције, као и обезбјеђујући подршку своје јавности за чланство у војном савезу."
Он је истакао како НАТО-ова политика отворених врата има за циљ ширење стабилности, безбједности и демократских вриједности на којима Алијанса почива.Сами преговори о придружењу Црне Горе НАТО-у требали би да почну већ у првим данима наредне године. По њиховом закључењу, војни савез и Црна Гора потписују документ о приступању, који ступа на снагу када га потврде и национални парламенти 28 НАТО чланица. По завржетку тог процеса, Подгорица ће и формално постати пуноправна 29. чланица Алијансе.
На Самиту НАТО-а, који је прошле године одржан у Велсу, одлучено је да се са Црном Гором отвори интензивни дијалог. Пред Црном Гором су тада постављене четири реформске обавезе које је требало интезивно спроводити током 2015. године.
Области чији се напредак пратио од чланица НАТО-а су реформа безбједносних служби, реформа одбране, јавна подршка и владавина права.
Посљедње проширење НАТО-а се десило 2009. године, када су примљене Албанија и Хрватска.