Русија очекује да ће добити објашњење како се користе подаци које Русија предала холандској страни

12-02-2019 12:59:29 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова негирала је саопштење шефа дипломатије Холандије Стефа Блока да ће на престојећим тространим консултацијама о паду малезијског авиона МХ17 бити речи искључиво о правним последицама пребацивања одговорности на Русију за катастрофу.

„У центру њихове пажње неће бити признање правне одговорности Русије за катастрофу, већ цео сет питања везаних за тај инцидент, који имају принципијелни значај за установљавање правих разлога несреће. Спремност за вођење разговора таквим тоном нам је више пута изразила холандска и аустријска страна“, изјавила је Захарова.

По њеним речима, Русија очекује да ће добити објашњење како се током истраге користе подаци које Русија предала холандској страни.

„Између осталог, ради се о подацима са радара које Украјина није предала, снимцима разговора украјинских војних диспичара, каталозима у којима се наводи муниција која се у Украјини налазила у том тренутку, разлозима за незатварање ваздушног простора за цивилну авијацију у зони борби на југоистоку Украјине“, навела је Захарова.

Русија је спремна за професионалне разговоре по свим аспектима међународне истраге која се води, закључила је Захарова.

Малезијски „Боинг 777“ који је летео од Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде и сви су погинули. Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини.


Међународна истражна група представила је прелиминарне резултате истраге о паду МХ17 на истоку Украјине. Међународна истражна групе тврди да је малезијски „Боинг 777“ оборен из ракетног система „бук“, који припада 53. Ракетној бригади Војске Русије из Курска. Москва категорички негира те оптужбе.

Министарство иностраних послова Русије је саопштило да су оптужбе Међународне истражне групе о умешаности Русије у пад малезијског „Боинга“ неосноване и да изазивају жаљење, као и да је истрага пристрасна и једнострана.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут